У Харкові судять помічника оперуповноваженого оперативно-пошукового відділу Головного управління МВС України в Харківській області Богдана Ціхмістра (1987 р.н.), помічника оперуповноваженого карного розшуку облуправління міліції Олексія Лазарєва (1978 р.н.) та оперуповноваженого карного розшуку Олександра Марченка (1977 р.н.), які підозрюються в причетності до загибелі затриманого Євгена Звенигородського. Засідання пройшло в Київському райсуді Харкова.

Б.Ціхмістр звинувачується у злочині, передбаченому ч.2 ст.121 Кримінального кодексу (завдання тяжких тілесних ушкоджень, що призвели до смерті) та ч.3 ст.365 (перевищення службових повноважень) Кримінального кодексу. Іншим обвинуваченим інкримінується перевищення службових повноважень. На засіданні прокурор зачитав обвинувальний висновок.

Міліціонерів звинувачують у тому, що 30 березня, перебуваючи біля торговельно-розважального комплексу на вул.Героїв Праці, вони безпідставно затримали двох чоловіків (Є.Звенигородського та Віталія Адоніна). Б.Ціхмістр звинувачується в тому, що наніс Є.Звенигородському кілька ударів кулаками і ногами в голову, пах і живіт. Після затримання на чоловіків незаконно наділи наручники, хоча затримані не чинили опір, і доставили їх до будівлі облуправління міліції. Незважаючи на скарги на поганий стан здоров'я, затриманому Є.Звенигородському не була надана медична допомога. Також міліціонери не склали документів про затримання і не повідомили начальству про використання наручників.

За версією слідства, близько 19.00 Б.Ціхмістро і О.Лазарєв вивели Є.Звенигородського з будівлі облуправління міліції та поклали на лавці у сквері. Після цього Є.Звенигородський був госпіталізований до лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги, де о 2.30 помер. Згідно з висновками експертизи, причиною смерті стала тупа травма живота, яка призвела до внутрішнього крововиливу та розриву внутрішніх органів.

На суді адвокат Б.Ціхмістра Андрій Поліканов клопотав про виклик до суду ще одного свідка, проте суддя відхилив клопотання, заявивши, що на даному етапі судового розгляду виклик цього свідка не обов'язковий, а адвокати зможуть клопотати про це пізніше.

"Моєму підзахисному, а також Лазареву і Марченку серед іншого закидають незаконне затримання Звенигородського й Адоніна. В матеріалах кримінальної справи є дані, що як Адонін, так і Звенигородський були причетні до скоєння низки крадіжок, раніше судимі. І в день затримання Звенигородським була зроблена спроба скоєння крадіжки у того свідка, якого я й заявляю як особу, необхідну для допиту. Якщо це з'ясується - значить, відпадає питання факту незаконності затримання, значить, у працівників міліції були право й обов'язок їх затримувати", - заявив А.Поліканов.

У суді оголошено перерву, тому що на засідання не з'явився свідок В.Адонін, на показах якого будується звинувачення.