Соціологічний факультет Харківського національного університету ім. В.Каразіна (ХНУ) 4-5 листопада відзначає 20-річчя. Як повідомила 5 листопада "SQ" прес-секретар ВНЗ Лілія Змій, у ці дні в університеті проходить ХVI міжнародна наукова конференція "Харківські соціологічні читання", присвячена ювілею факультету. У ній традиційно беруть участь провідні вчені України, країн ближнього і далекого зарубіжжя, зокрема з Австрії, Білорусі, Великобританії та Росії.

4 листопада в актовому залі ХНУ відбувся святковий концерт, який відвідали колеги, друзі і випускники факультету усіх років. 5 листопада крім роботи секцій конференції відбудеться презентація наукових видань та навчальних посібників з соціології.

"Я щасливий, що мав честь бути спочатку деканом-організатором, а потім і першим деканом соціологічного факультету. У соціологічного факультету поки що невелика історія, але я впевнений, що у нього велике майбутнє. Численні досягнення його викладачів і студентів є безсумнівні. І все ж головне з них - це унікальна морально-психологічна атмосфера, що панує на факультеті всі ці роки, демократизм, партнерські відносини, творча співпраця викладачів і студентів у навчальному процесі та наукових дослідженнях кафедр", - зазначив засновник і перший декан соціологічного факультету, ректор ХНУ Віль Бакіров .

Довідка "SQ". Традиція наукових соціологічних досліджень та освітньої діяльності існує в Харківському університеті понад століття і бере свій початок із соціологічних досліджень ще дореволюційних часів. Виникнення соціологічного факультету стало можливим завдяки науковому та кадровому потенціалу відкритої в 1963 р. однієї з перших у СРСР соціологічної лабораторії і створення в 1980 р. першої в Україні кафедри соціології. Ініціатором їх створення була Олена Якуба, яка все своє життя присвятила соціологічній науці й освіті. Її ім'я називають серед тих, хто по праву вважається засновником вітчизняної соціології. Будучи незмінним науковим керівником соціологічної лабораторії Харківського університету з першого дня її відкриття до останнього дня свого життя, О.Якуба залучала до роботи в лабораторії як своїх колег-викладачів, так і наукову молодь.

У 1990 р. за ініціативою і під керівництвом професора Віля Бакірова (нині ректора) в університеті був створений соціологічний факультет. З 1995 р. його очолює професор Валерій Миколаївський. Зараз у складі факультету шість кафедр і лабораторія соціологічних досліджень; навчається близько 700 студентів з України та інших країн. У навчальному та науковому процесі беруть участь 20 докторів наук, професорів та 55 доцентів і викладачів. На факультеті викладається більш 100 різних навчальних дисциплін. З 1993 р. факультет підготував 970 випускників денного відділення і 355 - заочного.