Два міжрайонних хоспіси планується відкрити в Харківській області цього року. Про це 3 листопада повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Ігор Шурма в ефірі програми "Ранок ексклюзив" обласного державного радіо, передав сайт ХОДА.

За словами І.Шурми, для хоспісів уже підібрані два об'єкти. Один з них - це історична будівля в м.Краснограді, другий буде розташований на базі центральної районної лікарні в Дворічній.

"За міжнародними стандартами на 10 тис. населення потрібно мати одне лікарняне ліжко. На сьогодні Харківської області необхідно як мінімум 280 - 300 ліжок. Я радий, що нам вдалося відкрити в Харкові першу чергу хоспісу, яка розрахована на 50 місць. Ця медико-соціальна установа призначена для безнадійно хворих пацієнтів, які отримують тут гідний догляд, опіку і допомогу. Але 50 ліжок хоспісу - це лише перший етап тієї системної роботи, яку ми почали ще чотири роки тому, працюючи в міській владі. Найближчим часом відкриється друга черга хоспісу", - зазначив І.Шурма.

Також заступник губернатора повідомив, що Харківський онкологічний диспансер переїде до нового будинку. "Але для того щоб він міг повноцінно працювати, потрібна мережа хоспісної служби, яка почала розвиватися у нас в регіоні", - додав І.Шурма.

Довідка "SQ". Хоспіс - благодійна організація, медична і соціальна установа, де здійснюється догляд за хворими онкологічними та іншими невиліковними захворюваннями на останній стадії хвороби.

28 жовтня в Харкові на базі 17-ї міськлікарні (пр.Московський, 195) відкрилася перша черга міського хоспісу, яка розрахована на 50 місць.