Ціна на гречку наступного врожаю може знизитися як мінімум удвічі. Про це 3 лютого повідомив журналістам голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін.

За його словами, у зв'язку з ажіотажем і високими цінами на гречку в інших регіонах споживання цієї крупи в Харківській області зросло з 500 тонн на місяць до 700. "У зв'язку з цим були проінспектовані запаси гречки в області, і з'ясувалося, що їх вистачить на найближчі 3,5 місяці. Щоб надалі проблем з гречкою не було, в харківському регіоні планується збільшити посівні площі цієї культури з 21 тис. га до 25 тис. га. Таких посівних площ нам цілком вистачить, щоб у новому сезоні ціна на цей продукт упала як мінімум удвічі. Крім того, думаю, що такого посушливого літа, як у 2010 р., у нас не буде", - підкреслив М.Добкін.

Також губернатор зазначив, що у зв'язку з недопущенням здорожчання гречки, в Харківській області повністю виключили посередників із системи поставок цієї крупи до торговельних мереж. "Ми обіцяли, що вартість гречки в Харкові буде нижчою, ніж в цілому по Україні. Для цього ми спочатку повністю проаналізували запаси цього продукту на території Харківської області. Після чого сільгоспвиробників ми зістикували безпосередньо з мережами супермаркетів і інших торговельних точок, які підписали з нами меморандум і мають спеціальні місця, де продаються соціальні продукти. Тобто, у нас немає того чинника, який в інших регіонах іноді призводить до зайвої вартості на 1-2 гривні на кожному кілограмі", - додав М.Добкін.

Довідка "SQ". Як повідомив 2 лютого заступник голови Харківської облдержадміністрації Віталій Алексейчук, посіви гречки в Харківській області планують значно збільшити, щоб уникнути в майбутньому стрибків цін на гречку.

За його словами, наразі в Харківській області немає дефіциту гречки. "Річна потреба Харківської області складає 5,6 тис. тонн, а у нас є 8,4 тис. тонн. Потрібно сказати, що сьогодні штучно нагнітається обстановка, і населення запасається гречкою, ніби її не вистачить", - заявив В.Алексейчук .

Ціна на гречку влітку 2010 р. становила близько 9 грн./кг. На січень 2011 р. у магазинах Харкова гречка коштувала 13-16 грн./кг.

Як заявив 28 січня директор Департаменту розвитку аграрного ринку Міністерства агарної політики і продовольства Анатолій Розгон, Україна має намір завезти з Китаю 20 тис. т гречаної крупи. "20 тис. тонн - це двомісячне споживання гречки в Україні, і імпорт цього обсягу не зробить негативного впливу на площі посівів під цією культурою цього року, а дозволить стабілізувати ціну на гречку до нового врожаю", - зазначив А.Розгон.