"Оптимальна ціна гречки в роздрібному продажі складає 10-12 грн. за кілограм", - заявив 6 квітня журналістам заступник голови Харківської облдержадміністрації Віталій Алексейчук. За його словами, саме стільки вона буде коштувати восени - після збору врожаю. "Це обгрунтована ціна, якщо в ситуацію не втрутяться погодні умови", - зазначив віце-губернатор.

За його словами, ціна на гречку буде стабільною, оскільки її вживають у їжу тільки в Білорусі, Росії та Україні. "У Європі гречку в аптеках в пробірках продають", - зазначив В.Алексейчук.

Він розповів, що Харківська область забезпечена насінням гречки під майбутній урожай на 104%. З району в район передають насіння, щоб забезпечити ними всіх охочих. "Ціну на насіння гречки назвати складно, оскільки 70% господарств мають своє насіння. Елітне насіння гречки закуповуються за ціною 12 грн./кг. З цього насіння будуть вирощувати насіння гречки під урожай 2012 р.", - зазначив В.Алексейчук.

За його словами, зараз проблем з поставками гречки в роздрібний продаж немає, але ціни на неї ростуть. "Люди самі своїм ставленням створюють умови для підвищення цін", - заявив заступник губернатора.

Довідка "SQ". Річна потреба Харківської області в гречці становить 5,6 тис.т. Ціна на гречку влітку 2010 р. становила близько 9 грн./кг. У січні 2011 р. у магазинах Харкова гречка коштувала 13-16 грн./кг, у березні - близько 20 грн.