Министерство образования приняло новые правила поступления в украинские вузыМіністерство освіти і науки затвердило умови прийому до ВНЗ України в 2011 р. Як передав "УНІАН", про це 2 листопада повідомив міністр освіти і науки Дмитро Табачник. Він зазначив, що встановлений фіксований перелік конкурсних предметів за всіма рівнями підготовки. Зокрема, при вступі на навчання за рівнем молодшого спеціаліста на основі базової загальної середньої освіти встановлені два конкурсні предмети, з яких вступники будуть здавати вступні іспити.

Крім того, при вступі зараховуються бали сертифікату Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО). При цьому перший предмет є обов'язковим, а другий вибирається самим вступником.

При вступі на навчання за рівнем бакалавра (спеціаліста, магістра медичного та ветеринарно-медичного спрямування) на основі повної загальної середньої освіти зараховуються бали сертифікату УЦОЯО з чотирьох предметів. Зокрема, два предмети є обов'язковими, а третій предмет вибирається вступником, окрім випадків, коли такий предмет визначений умовами прийому або рішенням приймальної комісії ВНЗ.

Згідно правил, дається право брати участь у конкурсі за результатами зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) або за результатами вступних іспитів з конкурсних предметів у ВНЗ щодо вибору громадян України, які в рік вступу здобули повну загальну середню освіту за кордоном.

Також надано право вступати до українських ВНЗ іноземцям, які здобули повну загальну середню освіту в закордонних школах з українською мовою навчання.

Крім того, встановлено, що при вступі до ВНЗ на основі повної загальної середньої освіти враховується середній бал атестата за двохсотбальною шкалою, як це було 2010 р.

Надано право особам, які отримали повну середню освіту 2007 р. і раніше, брати участь у конкурсі і на денну форму навчання за результатами ЗНО або вступних іспитів до ВНЗ на їх вибір.