До 15 ноября все вузы должны разработать и опубликовать свои правила приема – ректор Харьковского педуниверситета И. ПрокопенкоУсі ВНЗ України повинні розробити і до 15 листопада опублікувати свої правила прийому. Про це 4 листопада повідомив "SQ" ректор Харківського національного педагогічного університету ім.Г.Сковороди Іван Прокопенко. За його словами, правила потрібно розробити на підставі умов прийому, які були розроблені Міністерством освіти і науки та затверджені в Міністерстві юстиції. Заслуга Міносвіти в тому, що правила з'явилися в кінці року. "Я пам'ятаю важкі часи, коли правила та умови прийому до вишів з'являлися перед самими іспитами, і громадськість не могла підготуватися заздалегідь. Цього разу все проходить без поспіху. 3 листопада в Харкові представники Міносвіти провели нараду з ректорами ВНЗ і дали пояснення з приводу нових умов, щоб у вишх не допускали помилок при розробці правил", - зазначив І.Прокопенко.

За його словами, працівники вищої школи розраховували на більш демократичний варіант умов. "Зараз у країні йде процес зміцнення ВНЗ, тобто забезпечення їх автономності, і вже саме існування умов призведе до того, що автономія буде примарною. Ніде в світі жодних умов не приймають. Кожен університет розробляє свої правила, вони, в основному, уніфіковані в рамках однієї країни, але в кожному університеті своя специфіка", - зазначив ректор.

Він повідомив, що введення незалежного оцінювання знань було прогресивним варіантом удосконалення системи прийому до ВНЗ, але вводилося адміністративно і викликало опір абітурієнтів, випускників шкіл, їхніх батьків. "З одного боку, є суспільство, держава як центральний орган управління навчальним процесом, і є вуз, який в цілому відповідає за все - і за якість навчання, і за перспективи розвитку вищої школи, і за долю самої держави, впливаючи на неї через освіту . І ВНЗ сьогодні виключений з цього процесу", - зазначив І.Прокопенко.

За його словами, за новими умовами абітурієнтам потрібно буде отримати сертифікати мінімум з трьох предметів, максимум - з п'яти. Як і минулого року, дозволяється здавати документи одночасно до п'яти університетів і в кожному - на три спеціальності. "Нічого не змінилося практично, і це погано, тому що дезорієнтує людей. Буває так, що діти, подавши документи до п'яти вишів, з різних причин за відведені для цього дні не встигають оформити документи і потрапляють вчитися не туди, куди вони хотіли. Я вважаю, що для однієї людини досить навчання в одному ВНЗ, а якщо хтось відчуває в собі сили і здібності, то нехай вчиться паралельно в двох вишах. Але подавати документи до п'яти ВНЗ недоцільно", - повідомив ректор педуніверситету.

Він додав, що умовами передбачено, що термін подачі документів збільшиться і триватиме з 1 до 31 липня. Але для низки категорій абітурієнтів цей термін буде коротшим, оскільки їм потрібно здавати вступні іспити. Це стосується тих, хто навчався в школі до 2007 р. і не буде здавати тести, тих, хто здає творчі іспити, які до 1 серпня мають бути закінчені. У вишах готові до такої системи, і терміни будуть дотримані. "Для нашого ВНЗ творчі іспити будуть введені з п'яти спеціальностей, наприклад, мистецтво і фізкультура. Тепер ці іспити зараховуються до числа обов'язкових балів. Раніше до трьох тестів додавалися ще й результати іспитів, і були нерівні умови вступу для цієї категорії дітей. Адже творчі конкурси важче, ніж тести. Наприклад, з фізкультури це три іспити, які проходять у різні дні - з легкої атлетики, гімнастики та плавання. Фізкультурники повинні принести до ВНЗ два сетріфікати тестування і шкільний атестат і здати творчі іспити", - зазначив І.Прокопенко.

Він повідомив, що, на жаль, залишилися без змін положення про пільговиків. "Ми очікували, що буде кореляція в цьому напрямку, але цього не сталося. Я вважаю, що пільги потрібно давати, зокрема, тим дітям і батькам, яким потрібна допомога, але після того, як вони вступили до ВНЗ. Це справедливо. Адже зараз пільговики мають можливість практично позаконкурсного зарахування, а потім ще під час навчання отримують кошти на утримання. І взагалі, поступово потрібно переходити від навчання за державні кошти до навчання з державною підтримкою. І такою підтримкою має ставати кредит. Його параметри повинні залежати від категорії громадян (для соціально незахищених кредити повинні бути пільговими)", - заявив ректор.

За словами І.Прокопенка, коли в міністерстві становили умови прийому, то виходили з тих обмежень, про які заявив міністр освіти Дмитро Табачник. "Він сказав, що суспільство до сприйняття справжніх переходів і трансформації не готове. Тому й було узгоджено ці умови. Є, звичайно, низка невеликих інновацій, які пов'язані з технічними дисциплінами, щодо яких вводиться додатковий бонус у 20 балів для тих, хто закінчив підготовчі курси цих вишів. На жаль, педвиші до цього списку не потрапили, хоча в проекті умов вони були", - зазначив І.Прокопенко.

Як повідомили "SQ" у громадській організації "Центр освітнього моніторингу", умови прийому до ВНЗ на 2011 р. реанімують гірші традиції "ручного" набору в університети. "Ні одну важливу поправку, яка була запропонована в проект умов прийому до ВНЗ від 120 громадських організацій зі всієї України та від нардепів, Міносвіти не врахував в остаточній редакції документа. У результаті нові умови прийому ускладнять рівний доступ до якісної освіти і престижним українським університетам обдарованим дітям з небагатих сімей", - відзначили в центрі.

За інформацією центру, погано те, що середній бал шкільного атестата вираховується за 200-бальною шкалою і фактично прирівнюється до проходження тестів незалежного оцінювання знань з одного з предметів. "Уже у 2010 р. були негативні наслідки цієї норми, коли в школах масово переписували журнали, було відзначене стрімке зростання нагороджень золотими та срібними медалями. Норма, за якою студенти з непрофільних предметів можуть мати результати тестів менше 124, може призвести до того, що учні не будуть вивчати непрофільні предмети. Неправильно було передбачати преференції тим, хто оплатить своє навчання на підготовчих курсах ВНЗ, враховувати сертифікати, отримані за минулі роки, а також погано те, що не передбачена норма, згідно якої приймальним комісіям заборонялося б приймати заяви окремо на місця держзамовлення і на контракт", - відзначили в центрі.

Довідка "SQ". Громадська організація "Центр освітнього моніторингу" створена 2004 р. для сприяння розвитку освіти і науки в Україні.

Міністерство освіти і науки затвердило умови прийому до ВНЗ України 2011 р. Про це 2 листопада повідомив Д.Табачник. Він зазначив, що встановлений фіксований перелік конкурсних предметів за всіма рівнями підготовки. Зокрема, при вступі на навчання за рівнем молодшого спеціаліста на основі базової загальної середньої освіти встановлені два конкурсні предмети, з яких вступники будуть здавати вступні іспити. Крім того, при вступі зараховуються бали сертифікату Українського центру оцінювання якості освіти. При цьому перший предмет є обов'язковим, а другий вибирається самим вступником.

При вступі на навчання за рівнем бакалавра (спеціаліста, магістра медичного та ветеринарно-медичного спрямування) на основі повної загальної середньої освіти зараховуються бали сертифікату з чотирьох предметів. Зокрема, два предмети є обов'язковими, а третій предмет вибирається вступником, крім випадків, коли такий предмет визначений умовами прийому або рішенням приймальної комісії ВНЗ.

Згідно правил, дається право брати участь у конкурсі за результатами зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) або за результатами вступних іспитів з конкурсних предметів у ВНЗ щодо вибору громадян України, які в рік вступу здобули повну загальну середню освіту за кордоном.

Також надано право вступати до українських ВНЗ іноземцям, які здобули повну загальну середню освіту в закордонних школах з українською мовою навчання.

Крім того, встановлено, що при вступі до ВНЗ на основі повної загальної середньої освіти враховується середній бал атестата за 200-бальною шкалою, як це було 2010 р.

Надано право особам, які отримали повну середню освіту в 2007 р. і раніше, брати участь у конкурсі і на денну форму навчання за результатами ЗНО або вступних іспитів до вишів за їх вибором.