Представники Харківської облорганізації ВО "Свобода" 1 грудня встановили намет біля станції метро "Університет" і збирають заяви городян проти підвищення тарифів на послуги ЖКГ. Активісти роздають мешканцям міста бланки заяв, у яких написано, що харків'яни не підтримують проект рішення виконкому про підвищення квартплати з 1 січня 2012 р. За словами учасників акції, вже більше 500 харків'ян підписали ці заяви. Коли акція завершиться, ці заяви "Свобода" передасть до міськради. Також ці заяви виконані у вигляді інформаційного запиту, в якому заявники просять міськраду надіслати відповідь.

Довідка "SQ". Минулого разу квартплата для харків'ян була піднята у березні 2009 р. Середній тариф за 1 кв. м житлової площі становить 1,38 грн. Нові тарифи квартплати планується ввести з 1 січня 2012 р.

Проект рішення виконкому міськради про підвищення тарифів квартплати опублікований у спецвипуску газети "Харьковские известия". До тарифу на утримання будинків та прибудинкових територій включена оплата 11 послуг (з нього виведена оплата послуги на вивіз побутових відходів, яка буде оплачуватися окремо). Тарифи окремо підраховані для кожного житлового будинку. За вивезення сміття харків'яни будуть платити 8 грн. 40 коп. на місяць з однієї людини, прописаної у квартирі.

24 листопада міський голова Геннадій Кернес заявив, що майбутнє підвищення квартплати в Харкові пов'язано зі зростанням в Україні розміру мінімальної зарплати і цін на витратні матеріали, необхідні для утримання житлового фонду. За його словами, коли затверджувався чинний тариф, мінімальна зарплата становила 605 грн., зараз вона становить більше 1000 грн.