Об'єднання профспілок Харківської області вимагає не виносити на розгляд виконкому Харківської міськради питання про встановлення з 1 січня 2012 р. нових тарифів квартплати до вивчення формування та обгрунтування розрахунків запропонованих тарифів. Про це йдеться у відкритому листі профспілок на ім'я міського голови Геннадія Кернеса.

У листі зазначено, що в разі ігнорування їхніх вимог профспілки залишають за собою право проведення протестних акцій.

Також у листі сказано, що в розробці проекту рішення щодо підвищення квартплати не брали участь громадяни, що є порушенням закону "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності". Крім того, всупереч вимогам п.3 Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженого постановою Кабінету міністрів, на який посилається виконком міськради, не забезпечена прозорість визначення вартості усіх послуг у розрахунку на 1 кв. м загальної площі квартири. Також порушено норми п.5.1 Угоди між виконкомом Харківської міськради, Спільним представницьким органом сторони роботодавців та Об'єднанням профспілок Харківської області на 2011-2012 рр., згідно з яким рішення, що стосуються підвищення тарифів, повинні прийматися після проведення попередніх переговорів представників сторін.

Довідка "SQ". У Харкові з 1 січня хочуть підвищити тарифи квартплати. З 21 листопада серед харків'ян почали поширювати спецвипуск газети міськради "Харьковские известия", в якому опублікований проект рішення виконкому про підвищення з 1 січня 2012 р. тарифів на утримання будинків і прибудинкових територій. Як сказано в аналізі проекту рішення, що існують з 2009 р. тарифи "не відшкодовують економічно обгрунтовані витрати на надання послуг", через що збитки "Житлкомсервісу" за 9 міс. 2011 р. склали 53,3 млн.грн. До тарифу на утримання будинків та прибудинкових територій включена оплата 11 послуг (з нього виведена оплата послуги на вивіз побутових відходів, яка буде оплачуватися окремо).