"Інформація про порушення стосовно мене кримінальної справи була для мене і несподіваною, й очікуваної одночасно", - заявив у своєму блозі екс-голова Харківської облдержадміністрації (ХОДА), голова облорганізації ВО "Батьківщина" Арсен Аваков.

"Ще в жовтні мені стала зрозуміла генеральна стратегія посадових осіб правлячого в країні режиму: знайти будь-який привід для розправи зі мною, з тими, хто поряд. Увесь цей час влада гарячково шукала привід для ще більш брутальною атаки. Приводу придумати так і не змогли, зате змінилася ситуація - в нинішніх українських реаліях правоохоронці під прямим політичним патронатом напрацювали схеми переслідування неугодних", - заявив він. За словами А.Авакова, за шаблоном "справи Тимошенко" тепер заводяться справи в кожній області і в кожному районі.

"Сьогодні я дав указівку своєму адвокату зробити візит до прокуратури Харківської області, щоб ознайомитися з абсолютно невідомими і незрозумілими мені звинуваченнями. Втім, жодних ілюзій щодо органів юстиції в нашій країні в мене немає. Але спробуємо коректно дотримуватися процедури", - підкреслив він.

Сьогодні, 12 січня, у Верховній Раді народний депутат (фракція Блоку Юлії Тимошенко) Володимир Філенко зачитав заяву президії політради партії "Батьківщина", де наголошено, що Харківська облдержадміністрація звернулася до прокуратури з проханням провести перевірку діяльності колишнього екс-губернатора А.Авакова 3 січня - у перший робочий день після того, як Юлія Тимошенко була переведена до Качанівської колонії. "Цілком очевидно, що справау проти А.Авакова порушили, щоб залякати людей, які вийшли на протест під стіни колонії, де незаконно та безпідставно утримують лідера опозиції Ю.Тимошенко. Крім того, таким чином влада намагається послабити координацію роботи партії в Харкові, де А.Аваков має колосальну підтримку і де в нього незаконно відібрали перемогу на виборах мера", - підкреслено в заяві.

Довідка "SQ". Прокуратура Харківської області за зверненням ХОДА від 3 січня 2012 р. провела перевірку з приводу протиправних дій колишнього голови ХОДА при підписанні та видачі державних земельних актів. За результатами перевірки прокуратура порушила кримінальну справу стосовно посадових осіб облдержадміністрації та Головного управління Держкомзему в Харківській області за фактом незаконного відчуження протягом 2009 року земель державної власності шляхом зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки, а також за фактом службового підроблення за ознаками складу злочину , передбаченого ч.2 ст. 364 і ч.2 ст. 366 Кримінального кодексу України.

За інформацією начальника Головного юридичного управління облдержадміністрації Костянтина Прокоп'єва, через незаконні дії посадових осіб було незаконно змінене цільове призначення земель державної власності сільськогосподарського призначення (рілля) загальною площею майже 55 га вартістю понад 5,5 млн. грн. За його словами, державні акти, на підставі яких одне з товариств з обмеженою відповідальністю придбало право власності на земельні ділянки з незаконно зміненим цільовим призначенням, підписані особисто А.Аваковим.