Харківська обласна організація Партії регіонів (ХОО ПР) виступила з офіційною заявою з приводу ситуації, що склалася після оприлюднення інформації про порушення кримінальної справи стосовно колишнього керівництва Харківської облдержадміністрації. Текст заяви розміщений на сайті ХОО ПР.

"Викликає здивування і занепокоєння повна правова безграмотність так званих політологів, керівників місцевих БЮТівських осередків, навіть спічрайтерів обласних "білосердечників", що дають коментарі, від яких тхне небажанням знати норми українського законодавства і керуватися ними в реальному, а не фантастичному житті", - йдеться в заяві.

"Насправді життя обласного осередку БЮТ на Харківщині ніколи не кипіло. ... Однак такої хаотичності та розгубленості, яку сьогодні демонструє харківська опозиція, мешканці області ще не бачили. Безумовно, головною проблемою є відсутність у Харкові більше чотирьох місяців її керівника", - підкреслили регіонали.

У заяві згадується "ще одна аваківська афера з 700 га землі, до якої він втягнув десятки своїх однопартійців". "Де ж тоді був сам керівник обласної опозиції, чому не захистив своїх однодумців? Можливо, тому, що це його особисто не дуже обходило. А сьогодні, коли розслідуються факти, вивчаються документи, які безпосередньо є загрозою опинитися за гратами, "оптимістичний" Аваков з-за кордону "подав" свій голос у вигляді "січневих тез" борця за ідеї", - сказано в заяві.

"Хочеться побажати політичним опонентам остаточно не втратити гідність у важкі для себе часи. А керівнику обласного БЮТу вдатися до пошуку аргументованих відповідей, які йому скоро знадобляться, а не дезінформувати насамперед своїх однопартійців", - сказано у висновку заяви.

З повним текстом заяви можна ознайомитися тут.

Довідка "SQ". Прокуратура Харківської області на початку січня порушила кримінальну справу стосовно деяких посадових осіб ХОДА та Головного управління Держкомзему в Харківській області за фактом незаконного відчуження протягом 2009 р. земель державної власності шляхом зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки, а також за фактом службового підроблення за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст. 364 і ч.2 ст. 366 Кримінального кодексу Україні.

За інформацією начальника Головного юридичного управління ХОДА, державні акти, на підставі яких одне з товариств з обмеженою відповідальністю придбало право власності на земельні ділянки з незаконно зміненим цільовим призначенням, підписані особисто колишнім головою ХОДА Арсеном Аваковим і колишнім керівником Головного управління Держкомзему в Харківській області Юрієм Алексієнком.

А.Аваков у свою чергу заявив, що йому незрозумілі висунуті проти нього звинувачення, а Харківська облорганізація "Батьківщини" назвала порушення цієї кримінальної справи політично вмотивованим.

Окрім того, у провадженні обласного слідчого управління знаходиться кримінальна справа, яка була порушена за фактом шахрайського заволодіння невстановленими особами земельною ділянкою площею близько 700 га на території однієї з селищних рад Харківського району. "Слідством встановлено, що з лютого до квітня 2008 р. невстановлені особи, намагаючись умисно, шляхом обману, заволодіти земельною ділянкою, яка перебувала в оренді одного з приватних підприємств, здійснили численні незаконні оборудки. Всі підприємства, на чию користь пізніше були передані вказані земельні ділянки, зареєстровані за адресою вул. Сумська, 88", - заявили в міліції.

7-8 липня 2011 р. міліція і прокуратура провели обшук приміщень у будівлі на вул. Сумській, 88. За цією адресою працюють відділення АКБ "Базис", АТ "Інвестор" та низка інших структур, пов'язаних з екс-головою ХОДА А.Аваковим.

У середині вересня в рамках цієї кримінальної справи міліція затримала трьох осіб, серед яких - голова правління АТ "Інвестор" Андрій Переєденко. У листопаді віце-президент АТ "Інвестор" Геннадій Гайовий був оголошений у розшук.