У кримінальній справі, порушеній стосовно колишніх працівників Харківської облдержадміністрації, фігурує земельна ділянка площею 55 га на території Пісочинської селищної ради. Як повідомив 12 січня начальник Головного юридичного управління обладміністрації Костянтин Прокоп'єв, на цій ділянці приватна фірма планувала побудувати індустріально-логістичний парк.

"Земельний акт на цю ділянку був виданий з грубим порушенням земельного законодавства, без передбаченої законом зміни цільового призначення земель - із сільськогосподарського на землі промисловості, транспорту і зв'язку", - зазначив начальник юруправління обладміністрації.

За словами К.Прокоп'єва, відповідно до постанови Кабінету міністрів № 502 від 11 квітня 2002 р., зміна цільового призначення земель площею 10 га і більше, а також особливо цінних земель, проводиться за рішенням Кабміну. "В процесі оформлення та видачі державного акта на дану земельну ділянку Харківська облдержадміністрація до Кабінету міністрів не зверталася, і уряд не приймав рішення про зміну цільового призначення цих земель", - підкреслив начальник юридичного управління ХОДА.

Також К.Прокоп'єв підкреслив, що розпорядження екс-голови ХОДА Арсена Авакова, на підставі якого був виданий акт на землю, на момент видачі цього акта вже втратило силу.

Довідка "SQ". Прокуратура Харківської області за зверненням ХОДА від 3 січня 2012 р. провела перевірку з приводу протиправних дій колишнього голови ХОДА при підписанні та видачі державних земельних актів. За результатами перевірки прокуратура порушила кримінальну справу стосовно посадових осіб облдержадміністрації та Головного управління Держкомзему в Харківській області за фактом незаконного відчуження протягом 2009 року земель державної власності шляхом зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки, а також за фактом службового підроблення за ознаками складу злочину , передбаченого ч.2 ст. 364 і ч.2 ст. 366 Кримінального кодексу України.

За інформацією начальника Головного юридичного управління облдержадміністрації Костянтина Прокоп'єва, через незаконні дії посадових осіб було незаконно змінене цільове призначення земель державної власності сільськогосподарського призначення (рілля) загальною площею майже 55 га вартістю понад 5,5 млн. грн. За його словами, державні акти, на підставі яких одне з товариств з обмеженою відповідальністю придбало право власності на земельні ділянки з незаконно зміненим цільовим призначенням, підписані особисто А.Аваковим.