Акция протеста против нового Налогового кодекса проходит в Харькове

ВО "Свобода" 5 липня проводить всеукраїнську акцію протесту проти нового Податкового кодексу. Близько 40 представників Харківської облорганізації (ХОО) ВО "Свобода" пікетували Харківську облдержадміністрацію. Учасники акції тримали в руках плакати "Податковий кодекс - наступ на середній клас", "Азаров і Тігіпко, де податок на розкіш?", "Азаров і Тiгіпко - кати малого та середнього бізнесу", "Податковий кодекс чи податковий зашморг?".

За словами голови ХОО ВО "Свобода" Ігоря Швайки, такі ж мітинги відбулися в Балаклеї, Ізюмі, Краснограді та Лозовій Харківської області.

"Ми зібралися з вимогою почути голос підприємців і відкликати "Податковий кодекс Азарова-Тігіпка", який фактично сьогодні стоїть за півкроку від руйнування малого і середнього бізнесу. Цей кодекс у страшному сні не снився навіть підприємцям 90-х  рр.", - зазначив І . Швайка. За його словами, прийняття нового кодексу призведе до того, що малий і середній бізнес будуть обкладені непідйомними податками, що призведе до відходу бізнесу в тінь і зростання безробіття. Крім того, у новому кодексі немає "податку на розкіш", про який раніше заявляв прем'єр-міністр Микола Азаров.

Довідка "SQ". Верховна Рада (ВР) 17 червня прийняла в першому читанні внесений Кабінетом міністрів України проект Податкового кодексу. За законопроектом податок на прибуток знижується за кілька років з нинішніх 25% до 17%, причому до 20% його повинні знизити вже в 2011 р., а потім - по 1% на рік. Він може бути додатково підвищений на 2% обласними радами і на 3% - райрадами і міськрадами. ПДВ зменшується по одному відсотку на рік - з 20% в 2011 до 17% в 2014 р. Малому бізнесу надають податкові канікули (з 1 січня 2011 р. до кінця 2015 р.), але вони стосуються лише підприємців, які надають побутові послуги населенню і заробляють не більше 300 тис.грн. на рік, а також юросіб із прибутком не більше 100 тис.грн. на рік. Єдиний податок для фізосіб залишається на рівні 20-200 грн./міс. в залежності від виду діяльності та місця роботи, для юросіб - 6%.