Перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін заявив, що у прокуратури достатньо доказів того, що екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко причетна до вбивства народного депутата Євгена Щербаня. Про це Р.Кузьмін повідомив в інтерв'ю виданню "Комерсант-Україна".

"У нас є достатньо свідчень, що підтверджують причетність Ю.Тимошенко до цього вбивства, і ми маємо намір пред'явити їй обвинувачення. У нас є достатньо даних, що підтверджують її зацікавленість в усуненні Є.Щербаня. Банда Кушніра була на службі в екс-прем'єр-міністра України Павла Лазаренка. Ця банда виконувала його доручення і замовлення в інтересах Ю.Тимошенко. Цей факт підтверджений слідством, і у нас немає жодних сумнівів, що банда Кушніра працювала на П.Лазаренка та Ю.Тимошенко. Слідством встановлено, що ця банда брала участь у 25 убивствах і замахах на вбивство", - заявив Р.Кузьмін.

Окрім того, зазначив заступник генпрокурора, Ю.Тимошенко, за інформацією прокуратури, "зустрічалася, спілкувалася, була знайома" з членами банди Кушніра.

На зауваження про те, що посол США після аналізу документів у справі П.Лазаренка заявив, що доказів причетності Ю.Тимошенко до вбивств немає, Р.Кузьмін зазначив: "Те, що у посла немає таких даних, зовсім не означає, що таких даних немає у спецслужб США й України. У нас є свідчення одного посадовця України, який заявив, що про злочинну діяльність Ю.Тимошенко та П.Лазаренка він особисто давав свідчення американським спецслужбам. Більш того, робив це неодноразово, і такі дані є в архівах американських спецслужб. І саме з цієї причини генпрокурор України Віктор Пшонка направив звернення до посла США з проханням вивчити питання про причетність до скоєння злочинів Ю.Тимошенко та П.Лазаренка, в тому числі вивчити документи і свідоцтва, які є в спецслужбах, передані туди більше семи років тому українським чиновником... Ми його допитали. Він усе підтвердив. Більш того, пояснив, як ці злочини скоювалися, як впливали Ю.Тимошенко та П.Лазаренко на представників Донецького регіону, кому і коли він передавав відомості про їх злочинну діяльність на території України. Ці заяви він зробив у США у 2005 р., і він же давав свідчення представникам американських спецслужб".

За словами заступника генпрокурора, Ю.Тимошенко зараз фігурує як обвинувачена або проходить як свідок у таких справах: в одній з них вона звинувачується в розкраданні й ухиленні від сплати податків корпорацією "Єдині енергетичні системи України" (справа перебуває на розгляді Київського райсуду Харкова); також прокуратура досі розслідує справи, пов'язані з вбивством народного депутата Є.Щербаня, справа про замах на дачу хабара членам Верховного суду, справа про нанесення тілесних ушкоджень працівникам слідчого ізолятора, справа за обвинуваченням П.Лазаренка, в якій Ю.Тимошенко проходить як один з його спільників.

Довідка "SQ". Народний депутат і бізнесмен Є.Щербань був розстріляний 3 листопада 1996 р. в аеропорту Донецька після прибуття з Москви. Злочинці зникли з місця події на автомобілі. У результаті отриманих поранень тоді померли Є.Щербань, його дружина, механік і борт-інженер літака. У квітні 2003 р. Апеляційний суд Луганської області засудив до довічного ув'язнення виконавця вбивства Вадима Болотських.

Син Є.Щербаня, депутат Донецької облради Руслан Щербань, на прес-конференції 4 квітня 2012 р. заявив, що передав Генпрокуратурі документи про можливу причетність Ю.Тимошенко та П.Лазаренка до вбивства його батька. Ю.Тимошенко та П.Лазаренко категорично заперечують свою причетність до вбивства.