Верховна Рада України сьогодні, 15 березня, на засіданні не змогла обрати уповноваженого з прав людини. Голова Рахункової комісії ВР Микола Шершун повідомив, що 392 народних депутати отримали бюлетені для голосування, проголосував 391 депутат. Недійсними визнано 27 бюлетенів. Кандидатуру Валерії Лутківської підтримали 212 депутатів, а Євгена Захарова - 134 (для обрання необхідно набрати більшість, тобто 226 голосів - "SQ"). 18 народних депутатів не підтримали жодного з кандидатів. Про це повідомив УНІАН.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин на вечірньому засіданні парламенту заявив, що завтра, 16 березня, починається термін у 20 днів для внесення кандидатур на посаду омбудсмена.

Довідка "SQ". Термін повноважень попереднього омбудсмена - Ніни Карпачової - закінчився 7 лютого.

Кандидатуру Є.Захарова - правозахисника, співголови Харківської правозахисної групи, голови правління Української Гельсінської Спілки з прав людини - висунули опозиційні фракції "БЮТ-"Батьківщина" і НУНС. Ця кандидатура була підтримана комітетом Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Фракція Партії регіонів планувала голосувати за кандидатуру В.Лутківської.