Художньо-етнічний фестиваль "Печенізьке поле" відбудеться 11 вересня у сел.Печеніги Харківської області. Про це 13 липня повідомив журналістам начальник управління культури і туризму Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Дмитро Кузнєцов. За його словами, проведення "Печенізького поля" вирішили приурочити до Дня Харківської області, який відзначається 19 вересня (раніше фестиваль проводився влітку - "SQ"). Підготовка до "Печенізького поля" почалася в травні і зараз триває. Режисер фестивалю Тетяна Настаченко повідомила, що кожен майданчик "Печенізького поля" буде максимально театралізованим. У рамках заходу відбудуться виставки-продажі, безліч майстер-класів від майстрів з різних регіонів України. Крім того, організатори розробляють велику програму для дітей. За словами Т. Настаченко, на фестивалі буде цікаво людині будь-якого віку.

Організатори не уточнили, які саме музичні колективи виступатимуть на фестивалі. Відбір учасників відбудеться в серпні. Т. Настаченко зазначила, що музичні колективи і виконавці, які бажають взяти участь в "Печенізькому полі", можуть зв'язатися з оргкомітетом по телефону, і якщо артисти підходять під формат етнофестивалю, то зможуть виступити. Захід буде спільно фінансуватися за бюджетний і спонсорський рахунок.

Також Д. Кузнєцов повідомив "SQ", що благодійний фонд "Ренесанс", який раніше спонсорував проведення фестивалю (головою наглядової ради фонду є екс-голова ХОДА Арсен Аваков), не пропонував управлінню культури і туризму своїх проектів проведення заходу.

Довідка "SQ". Раніше у благодійному фонді "Ренесанс" повідомили, що він не буде підтримувати в 2010 р. фестиваль "Печенізьке поле", "оскільки не знайшов у низці моментів його проведення згоди з областю" - ХОДА та Печенізькою райдержадміністрацією, за підтримки яких проводився захід. "Для проведення фестивалю, зокрема, необхідно оформити оренду землі, забезпечити його електроенергією, охороною. Ці питання взаємодії не вирішені, а без участі місцевих органів влади фестиваль провести неможливо", - відзначили в "Ренесансі" і додали, що в квітні розробили проекти фестивалю і запропонували їх місцевим органам влади, "але вони не пішли на взаємодію".

Етнофестиваль "Печенізьке поле" проводився за підтримки голови ХОДА Арсена Авакова та благодійного фонду "Ренесанс". Вперше фестиваль відбувся у 2002 р. на березі Печенізького водосховища, зібравши більше 6 тис. учасників і глядачів. У 2008 р., за оцінками організаторів, фестиваль відвідали близько ста тисяч гостей, стільки ж в 2009 р. Серед музичних колективів, що виступали на фестивалі в різні роки, - "Океан Ельзи", "Хор Турецького", "ТІК", а також співачка Руслана і співак Олександр Пономарьов.