Етнофестиваль "Печенізьке поле" відбудеться в Харківській області 12 вересня. Раніше планувалося проведення заходу 11 вересня. Про це 23 серпня журналістам повідомив голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін.

"11 вересня відзначається Усікновення голови Іоанна Хрестителя, дуже важлива дата для православних. У цей день церква рекомендує утримуватися від будь-яких свят і веселощів. Ми вирішили не випробовувати долю. Я проконсультувався з Владикою Онуфрієм, і було прийнято рішення провести фестиваль 12 вересня, в неділю", - підкреслив М.Добкін. Він зазначив, що кошти на проведення фестивалю "Печенізьке поле" були виділені з міського бюджету м.Харкова, оскліьки в обласному бюджеті коштів на цей захід не виявилося. Голова ХОДА відзначив, що як субвенцію з міськбюджету було перераховано 500 тис.грн.

Довідка "SQ". У жовтні 2009 р. Харківська облрада ухвалила рішення про відзначення 19 вересня Дня Харківської області. Цього року, згідно плану, в рамках святкування в Харкові, містах і районах області, починаючи з 16 серпня, відбудеться більше 40 заходів. Будуть проведені засідання круглих столів, виставки, фестивалі творчих колективів, святкові концерти. Для студентів та школярів заплановані екскурсії в харківські музеї. 12 вересня відбудеться етнофестиваль "Печенізьке поле" (Печенізький р-н), 15 вересня - урочисте засідання сесії облради.

16 вересня відбудеться урочистий прийом з нагоди Дня Харківської області, на якому мешканців області нагородять обласними відзнаками. На 17 вересня заплановано проведення міжнародного економічного форуму "Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи" за участю делегацій регіонів-партнерів, керівників торговельно-економічних місій, представників міжнародних інвестиційних фондів та фінансово-промислових груп.

18 вересня в Краснограді буде працювати Великий Слобожанський ярмарок. Там же пройде урочистий прийом керівництвом області та святковий концерт. Цього ж дня в Харківському національному театрі опери та балету ім.Лисенка відбудуться урочисті збори та святковий концерт, приурочені до Дня Харківської області.

До 19 вересня святкові заходи пройдуть у містах і районах області. Під час підготовки до Дня області (до 1 вересня) буде проведено конкурс на кращий гімн Харківської області та нагороджені його переможці. Також на черговій сесії облради низці мешкнаців області планується присвоїти звання "Почесний громадянин Харківської області".

День області вирішено проводити 19 вересня, тому що 19 вересня 1943 р. Харківська область була повністю звільнена від німецько-фашистських загарбників у роки Великої Вітчизняної війни. Спочатку пропонувалося відзначати День області 28 липня. Саме в цей день в 1765 р. була створена Слобідсько-Українська губернія з центром у Харкові. У 2010 р. відзначається 245 років з дня цієї історичної події .