Харківська міська влада пропонує продовжити дію договору за розрахунками за лізингові трамваї і тролейбуси на два роки. Про це 31 грудня повідомив "SQ" директор ПП "ПЛ Лізинг" (Львів) Юрій Свідзінський. "З проханням про реструктуризацію боргу до нас звернувся Департамент транспорту та зв'язку Харківської міськради. Начебто вони вже перерахували і перший транш, але гроші нам на рахунок поки не надійшли. Тішить уже те, що ситуація зрушила з мертвої точки", - зазначив директор ПП "ПЛ Лізинг".

За словами Ю.Свідзинського, він розраховує, що крім виплат з харківського міськбюджету, кошти також будуть надходити з державного бюджету. Директор львівської фірми зазначив, що в держбюджеті на 2011 р. на заміну громадського транспорту до чемпіонату Євро-2012 закладено близько 200 млн.грн.

Як повідомив "SQ" директор місьдепартамента транспорту і зв'язку Сергій Дульфан, його департамент не зміг виконати умов договору з львівською фірмою поза своєї волі, оскільки виплати за лізингові трамваї і тролейбуси повинні були йти не тільки з міського, а й з державного бюджету. "Рідна країна грошей не давала, тому місто несло навантаження, яке йому не під силу, через що й утворився борг", - підкреслив С.Дульфан. За його словами, ніякого конфлікту з ПП "ПЛ Лізинг" у міськдепартамента транспорту і зв'язку немає. Сторони сядуть за стіл переговорів у січні 2011 р., щоб домовитися про реструктуризацію боргу, що утворився.

Довідка "SQ". Львівське ПП "ПЛ Лізинг" заявило, що планує вилучити 90 тролейбусів і 10 трамваїв, переданих за лізинговою схемою харківської міської влади в 2006 р. За словами Ю.Свідзинського, "КП "Міськелектротранс" та Харківська міськрада з жовтня 2007 р. не виконують своїх зобов'язань зі сплати лізингових платежів. Коментуючи цю інформацію, М.Добкін заявив, що міська влада не зможе без допомоги держави розрахуватися за лізингові тролейбуси і трамваї.

2 серпня Ю.Свідзінський заявив, що направив до Міністерства юстиції судовий наказ на примусове виконання судового рішення про стягнення з "Міськелектротрансу" заборгованості з оплати взятого в лізинг транспорту.

22 вересня Харківська міськрада звернулася до Кабінету міністрів з проханням погасити майже 70 млн. грн. боргу міськради та КП "Міськелектротранс" перед ПП "ПЛ Лізинг" за закуплені в лізинг тролейбуси і трамваї. Міська влада також попросила керівництво "ПЛ Лізингу" і "Кредобанку" призупинити судові тяжби з приводу відновлення виплат за договором фінансового лізингу.

За словами Ю.Свідзинського, на сьогодні борг Харкова за тролейбуси і трамваї становить близько 55 млн. грн. без урахування штрафів і пені, нарахованих за прострочення платежів у 2010 р.