Посіви гречки в Харківській області планують значно збільшити, щоб уникнути в майбутньому стрибків цін на гречку. Про це в ефірі обласного радіо повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Віталій Алексейчук, передав офіційний сайт ХОДА.

За словами В.Алексейчука, цього року в області заплановано засіяти гречкою 24 тис. га (в 2010 р. - 15,4 тис.га). "Так, якщо минулого року ми отримали врожай 8,6 тис.т, то у 2011 р. плануємо отримати 24 тис. т, тобто в 3 рази більше. Сьогодні ринок реагує моментально в тому плані, що якщо гречка користується попитом , то сіяти її будуть обов'язково", - підкреслив В.Алексейчук.

За його словами, на даний момент у Харківській області немає дефіциту гречки. "Потреба Харківської області становить 5,6 тисячі т, а в нас є 8,4 тис.т. Потрібно сказати, що сьогодні штучно нагнітається обстановка, і населення запасається гречкою, як ніби її не вистачить", - заявив В.Алексейчук.

Окрім того, заплановано розширити до 45 тис. га посіви цукрових буряків. У 2010 р. вона була посіяна на 30 тис. га, в 2009 р. - 24 тис. га. "Цукрові буряки - це та культура, яка дає можливість залучити робочу силу і дати прибуток. За нормальних погодних умов це дуже прибуткова культура. Якщо планується в 2011 р. за тонну цукрового буряка 407 грн.- порахуйте, якими будуть прибутки навіть при 300 ц/га", - заявив В.Алексейчук. За його словами, в планах ХОДА запустити Савинський цукровий завод, для цього вже є інвестори. Будуть працювати Ново-Іванівський, Конгресівський, Пархомівський, Первухінський цукрові заводи. Віце-губернатор відзначив, що перспектив щодо відродження Куп'янського цукрозаводу він не бачить.

Довідка "SQ". Ціна на гречку влітку 2010 р. становила близько 9 грн./кг. На січень 2011 р. у магазинах Харкова гречка коштувала 13-16 грн./кг.