В Україні за рік значно зросли ціни на продукти. Ціни у квітні 2025 року порівняно з квітнем 2024-го навів Держстат.
Найбільше подорожчали такі продукти (топ-15)
| № | Товари | Од. вим. | Ціна у квітні 2024 року (грн) | Ціна у квітні 2025 року (грн) | Зміна ціни у % |
|---|---|---|---|---|---|
| 1 | Капуста білоголова | кг | 13,2 | 48,6 | 267,4 |
| 2 | Морква | кг | 12,1 | 36,9 | 205,9 |
| 3 | Яйця | дес. | 33,5 | 58,0 | 73,3 |
| 4 | Яблуко | кг | 24,6 | 39,7 | 61,6 |
| 5 | Крупи пшеничні | кг | 16,4 | 25,7 | 56,8 |
| 6 | Крупа ячна | кг | 15,3 | 22,6 | 47,6 |
| 7 | Гречка | кг | 26,4 | 38,0 | 44,3 |
| 8 | Буряк | кг | 17,8 | 25,3 | 41,9 |
| 9 | Хліб пшеничний із борошна вищого ґатунку | кг | 45,3 | 64,0 | 41,2 |
| 10 | Олія соняшникова | л | 57,8 | 81,3 | 40,5 |
| 11 | Масло вершкове | 200 г | 79,5 | 104,9 | 32,0 |
| 12 | Батон | 500 г | 23,4 | 30,7 | 31,2 |
| 13 | Цибуля ріпчаста | кг | 16,0 | 20,2 | 25,8 |
| 14 | Хліб пшеничний із борошна першого ґатунку | кг | 36,6 | 45,8 | 24,9 |
| 15 | Борошно пшеничне | кг | 15,5 | 19,4 | 24,7 |
Подешевшали за рік тільки:
- сало - на 4,3% (було 167,6 грн/кг, стало 160,4 грн/кг);
- молочні суміші для дитячого харчування - 2,4% (було 144,9 грн за 250 г, стало 141,4 грн за 250 г).
Також можна відзначити сезонне зниження цін на курячі яйця. У березні ціна на них була значно вищою і трималася на рівні 60-85 грн за десяток.
Чому дорожчають продукти
В Українському клубі аграрного бізнесу наголошують, що основною причиною здорожчання овочів - капусти, буряків, моркви та інших - є сезонне зменшення запасів і, як наслідок, суттєве скорочення пропозиції.
Керівник відділу маркетингу львівського оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» Тетяна Попович називала серед основних причин підвищення ціни на капусту - неврожай.
«За словами фермерів, які вже багато років вирощують білоголову капусту, поточний рік виявився неврожайним через несприятливі погодні умови та посуху. Як результат, спостерігається значний дисбаланс між попитом і пропозицією: попит залишається високим, тоді як пропозиція істотно скоротилася», - заявила експерт.
Виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко в коментарі «NV Бізнес» розповів про причини, які спричинили зростання цін на яйця. Загалом він зазначив, що цінам на яйця притаманна сезонність, адже на ринку значну частку - понад 50% - займають домогосподарства. Найдешевше яйця коштують зазвичай навесні та влітку. Восени приватне виробництво яєць скорочується на 30% порівняно з літом, а взимку - на 50%, що значно впливає на ціну. Промислове ж виробництво залишається стабільним.
На загальне збільшення вартості яєць вплинуло подорожчання комбікормів: від початку 2024 року фуражна пшениця зросла в ціні на 70%, фуражна кукурудза - на 80%, шрот соняшниковий - на 60%. Майже вдвічі зросла вартість електроенергії для промисловості, також збільшилися витрати на зарплати. Усе це разом спричинило подорожчання яєць.
Загалом експерти виділяють кілька ключових причин зростання цін на продукти:
- Залишкові ефекти низьких минулорічних врожаїв. Проблеми з урожаєм у 2024 році, спричинені несприятливими погодними умовами, призвели до зниження пропозиції деяких видів продукції у 2025 році.
- Вплив весняних заморозків. Несподівані заморозки у квітні могли пошкодити посіви та врожай ранніх овочів і фруктів, що призвело до зростання цін на цю категорію товарів через зниження пропозиції якісної продукції.
- Зростання цін на сировинні продукти. Подорожчання продовольчої сировини чинить тиск на ціни готової продукції. У квітні спостерігалося зростання цін на борошно, крупи, а також овочі «борщового набору».
- Підвищення витрат на оплату праці. В умовах дефіциту кадрів компанії змушені підвищувати заробітні плати, що позначається на собівартості товарів, включно з продуктами харчування.
- Зміщення сезонного попиту. Великдень, який у 2025 році припав на квітень (у 2024 році - на травень), міг спровокувати тимчасове зростання цін на деякі продукти.







