В Україні за рік значно зросли ціни на продукти. Ціни у квітні 2025 року порівняно з квітнем 2024-го навів Держстат.
Найбільше подорожчали такі продукти (топ-15)
№ | Товари | Од. вим. | Ціна у квітні 2024 року (грн) | Ціна у квітні 2025 року (грн) | Зміна ціни у % |
---|---|---|---|---|---|
1 | Капуста білоголова | кг | 13,2 | 48,6 | 267,4 |
2 | Морква | кг | 12,1 | 36,9 | 205,9 |
3 | Яйця | дес. | 33,5 | 58,0 | 73,3 |
4 | Яблуко | кг | 24,6 | 39,7 | 61,6 |
5 | Крупи пшеничні | кг | 16,4 | 25,7 | 56,8 |
6 | Крупа ячна | кг | 15,3 | 22,6 | 47,6 |
7 | Гречка | кг | 26,4 | 38,0 | 44,3 |
8 | Буряк | кг | 17,8 | 25,3 | 41,9 |
9 | Хліб пшеничний із борошна вищого ґатунку | кг | 45,3 | 64,0 | 41,2 |
10 | Олія соняшникова | л | 57,8 | 81,3 | 40,5 |
11 | Масло вершкове | 200 г | 79,5 | 104,9 | 32,0 |
12 | Батон | 500 г | 23,4 | 30,7 | 31,2 |
13 | Цибуля ріпчаста | кг | 16,0 | 20,2 | 25,8 |
14 | Хліб пшеничний із борошна першого ґатунку | кг | 36,6 | 45,8 | 24,9 |
15 | Борошно пшеничне | кг | 15,5 | 19,4 | 24,7 |
Подешевшали за рік тільки:
- сало - на 4,3% (було 167,6 грн/кг, стало 160,4 грн/кг);
- молочні суміші для дитячого харчування - 2,4% (було 144,9 грн за 250 г, стало 141,4 грн за 250 г).
Також можна відзначити сезонне зниження цін на курячі яйця. У березні ціна на них була значно вищою і трималася на рівні 60-85 грн за десяток.
Чому дорожчають продукти
В Українському клубі аграрного бізнесу наголошують, що основною причиною здорожчання овочів - капусти, буряків, моркви та інших - є сезонне зменшення запасів і, як наслідок, суттєве скорочення пропозиції.
Керівник відділу маркетингу львівського оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» Тетяна Попович
«За словами фермерів, які вже багато років вирощують білоголову капусту, поточний рік виявився неврожайним через несприятливі погодні умови та посуху. Як результат, спостерігається значний дисбаланс між попитом і пропозицією: попит залишається високим, тоді як пропозиція істотно скоротилася», - заявила експерт.
Виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко в коментарі «NV Бізнес» розповів про причини, які спричинили зростання цін на яйця. Загалом він зазначив, що цінам на яйця притаманна сезонність, адже на ринку значну частку - понад 50% - займають домогосподарства. Найдешевше яйця коштують зазвичай навесні та влітку. Восени приватне виробництво яєць скорочується на 30% порівняно з літом, а взимку - на 50%, що значно впливає на ціну. Промислове ж виробництво залишається стабільним.
На загальне збільшення вартості яєць вплинуло подорожчання комбікормів: від початку 2024 року фуражна пшениця зросла в ціні на 70%, фуражна кукурудза - на 80%, шрот соняшниковий - на 60%. Майже вдвічі зросла вартість електроенергії для промисловості, також збільшилися витрати на зарплати. Усе це разом спричинило подорожчання яєць.
Загалом експерти виділяють кілька ключових причин зростання цін на продукти:
- Залишкові ефекти низьких минулорічних врожаїв. Проблеми з урожаєм у 2024 році, спричинені несприятливими погодними умовами, призвели до зниження пропозиції деяких видів продукції у 2025 році.
- Вплив весняних заморозків. Несподівані заморозки у квітні могли пошкодити посіви та врожай ранніх овочів і фруктів, що призвело до зростання цін на цю категорію товарів через зниження пропозиції якісної продукції.
- Зростання цін на сировинні продукти. Подорожчання продовольчої сировини чинить тиск на ціни готової продукції. У квітні спостерігалося зростання цін на борошно, крупи, а також овочі «борщового набору».
- Підвищення витрат на оплату праці. В умовах дефіциту кадрів компанії змушені підвищувати заробітні плати, що позначається на собівартості товарів, включно з продуктами харчування.
- Зміщення сезонного попиту. Великдень, який у 2025 році припав на квітень (у 2024 році - на травень), міг спровокувати тимчасове зростання цін на деякі продукти.