В Україні за рік значно зросли ціни на продукти. Ціни у квітні 2025 року порівняно з квітнем 2024-го навів Держстат.

Найбільше подорожчали такі продукти (топ-15)
 

Товари Од. вим. Ціна у квітні 2024 року (грн) Ціна у квітні 2025 року (грн) Зміна ціни у %
1 Капуста білоголова кг 13,2 48,6 267,4
2 Морква кг 12,1 36,9 205,9
3 Яйця дес. 33,5 58,0 73,3
4 Яблуко кг 24,6 39,7 61,6
5 Крупи пшеничні кг 16,4 25,7 56,8
6 Крупа ячна кг 15,3 22,6 47,6
7 Гречка кг 26,4 38,0 44,3
8 Буряк кг 17,8 25,3 41,9
9 Хліб пшеничний із борошна вищого ґатунку кг 45,3 64,0 41,2
10 Олія соняшникова л 57,8 81,3 40,5
11 Масло вершкове 200 г 79,5 104,9 32,0
12 Батон 500 г 23,4 30,7 31,2
13 Цибуля ріпчаста кг 16,0 20,2 25,8
14 Хліб пшеничний із борошна першого ґатунку кг 36,6 45,8 24,9
15 Борошно пшеничне кг 15,5 19,4 24,7

Подешевшали за рік тільки:

  • сало - на 4,3% (було 167,6 грн/кг, стало 160,4 грн/кг);
  • молочні суміші для дитячого харчування - 2,4% (було 144,9 грн за 250 г, стало 141,4 грн за 250 г).

Також можна відзначити сезонне зниження цін на курячі яйця. У березні ціна на них була значно вищою і трималася на рівні 60-85 грн за десяток.

Чому дорожчають продукти

В Українському клубі аграрного бізнесу наголошують, що основною причиною здорожчання овочів - капусти, буряків, моркви та інших - є сезонне зменшення запасів і, як наслідок, суттєве скорочення пропозиції. 

Керівник відділу маркетингу львівського оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» Тетяна Попович у коментарі 24 каналу називала серед основних причин підвищення ціни на капусту - неврожай.

«За словами фермерів, які вже багато років вирощують білоголову капусту, поточний рік виявився неврожайним через несприятливі погодні умови та посуху. Як результат, спостерігається значний дисбаланс між попитом і пропозицією: попит залишається високим, тоді як пропозиція істотно скоротилася», - заявила експерт.

Виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко в коментарі «NV Бізнес» розповів про причини, які спричинили зростання цін на яйця. Загалом він зазначив, що цінам на яйця притаманна сезонність, адже на ринку значну частку - понад 50% - займають домогосподарства. Найдешевше яйця коштують зазвичай навесні та влітку. Восени приватне виробництво яєць скорочується на 30% порівняно з літом, а взимку - на 50%, що значно впливає на ціну. Промислове ж виробництво залишається стабільним. 

На загальне збільшення вартості яєць вплинуло подорожчання комбікормів: від початку 2024 року фуражна пшениця зросла в ціні на 70%, фуражна кукурудза - на 80%, шрот соняшниковий - на 60%. Майже вдвічі зросла вартість електроенергії для промисловості, також збільшилися витрати на зарплати. Усе це разом спричинило подорожчання яєць.

Загалом експерти виділяють кілька ключових причин зростання цін на продукти:

  • Залишкові ефекти низьких минулорічних врожаїв. Проблеми з урожаєм у 2024 році, спричинені несприятливими погодними умовами, призвели до зниження пропозиції деяких видів продукції у 2025 році.
  • Вплив весняних заморозків. Несподівані заморозки у квітні могли пошкодити посіви та врожай ранніх овочів і фруктів, що призвело до зростання цін на цю категорію товарів через зниження пропозиції якісної продукції.
  • Зростання цін на сировинні продукти. Подорожчання продовольчої сировини чинить тиск на ціни готової продукції. У квітні спостерігалося зростання цін на борошно, крупи, а також овочі «борщового набору».
  • Підвищення витрат на оплату праці. В умовах дефіциту кадрів компанії змушені підвищувати заробітні плати, що позначається на собівартості товарів, включно з продуктами харчування.
  • Зміщення сезонного попиту. Великдень, який у 2025 році припав на квітень (у 2024 році - на травень), міг спровокувати тимчасове зростання цін на деякі продукти.