Іноземні експерти пояснили, навіщо росіяни кілька днів тому пішли у наступ на півночі Харківської області. В американському Інституті вивчення війни (ISW) припустили, що атаку в районі села Тернова було здійснено, щоб відвернути українські сили оборони від основної ділянки фронту на Куп'янському напрямку.

Генеральний штаб ЗСУ повідомляв, що протягом 7 грудня було відбито атаки противника в Луганській та Донецькій областях, а також у районі Тернової. Активність противника на схід і на південь від Харківської області зрозуміла: тут кілька місяців ведуться бої. Північ Харківщини останнім часом є відносно спокійною ділянкою.

Село Тернова з довоєнним населенням менше 1000 жителів розташовується неподалік кордону з РФ на ділянці між Липцями та Вовчанськом. Із самого початку російського вторгнення село перебувало в окупації. У ході Харківської наступальної операції Тернова була звільнена 12 вересня.

У ніч із 21 на 22 жовтня росіяни вже атакували Харківщину з півночі саме в районі Тернової. Ця атака була відбита. У грудні супротивник повторив спробу. В ISW припустили, що російські війська провели попередню атаку, щоб утримувати українські сили оборони осторонь основних ділянок боїв, зокрема, на Куп'янському напрямку. Інакше частина українських підрозділів із півночі могла б приєднатися до контрнаступу на сході.

В останні дні почали говорити про можливість контрнаступу військ РФ у Харківській області.

Глава Луганської ОВ повідомив про накопичення сил противника на Луганщині, що може вказувати на підготовку удару у бік Куп'янська. Про підготовку такого наступу повідомляв і представник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

Харківський губернатор Олег Синегубов заявив, що загрози прориву у бік Куп'янська немає, оскільки на даній ділянці оборона ЗСУ є достатньо ефективною.

Бригадний генерал ЗСУ Дмитро Красильников висловив думку, що для військ РФ може бути привабливим варіант наступу зовсім в іншій частині Харківщини – на північному заході, з боку Богодухова з перспективою перерізати трасу Київ – Харків. Але ймовірність успіху супротивника генерал оцінив невисоко. ЗСУ зміцнило оборону на всіх небезпечних напрямках.