РФ готує контрнаступ у Харківській області. Як повідомив в ефірі телемарафону представник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Черевий, йдеться про Куп'янський напрямок.

"На Луганському напрямку, елементом якого є і Куп'янський, росіяни готують контрнаступну операцію. Ми про це знаємо і активно цьому протидіємо в районі Сватового та інших, де вони також намагаються контратакувати", - розповів Череватий.

Він зазначив, що ситуація складна, але під контролем: "Ми бачимо усі їхні дії". ЗСУ готуються до подальших атак росіян.

За даними Генштабу, на Куп'янському напрямі війська РФ наразі ведуть оборонні дії. А біля прикордонного села Тернова ЗСУ відбили атаку окупантів.

Про те, що війська РФ готують наступ на Куп'янськ, говорив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. За його інформацією, багато сил та коштів росіяни стягнули до району Сватового. З цього випливає, що вони, можливо, планують контрнаступ на Куп'янськ.

За словами Гайдая, російські військові створили велику кількість мінних полів та збудували підземні укріплення. Командування РФ накопичує війська біля області, проте сільські приватні будинки вздовж лінії фронту зайняті росіянами.

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW), у свою чергу, зазначають, що росіяни нарощують темп контратак на сході від Харкова.

"Російські сили можуть готуватися до посилення контратак на сході від Харкова та заході Луганської області, щоб запобігти українським силам від збільшення темпів їх контрнаступу на сході, оскільки умови стають більш сприятливими для маневреної механізованої війни на сході України через зиму", - наголошується в зведенні ISW від 7 грудня.

За даними аналітиків, розвідувальна організація, що базується в Грузії, прогнозує, що українські сили, ймовірно, планують оточити Сватове, а не штурмувати його в лоб.