Захопити Харків неможливо. Бригадний генерал юстиції Сергій Мельник в інтерв'ю Раміні Есхакзай розповів, що українські сили оборони перетворили обласний центр на неприступну для противника фортецю.

За його словами, на підступах до Харкова збудовано кілька оборонних рубежів.

“Ми поставили бетоновані вогневі споруди, ми поставили бетоновані бліндажі, ми забетонували там траншеї та окопи, ми поставили там збройні сили. Завдяки голові військової адміністрації та меру ми реалізували в галузі пілотний проект із зміцнення оборони. Ми показали точки на картах, висоти, де нашим військовим зручно відбиватиме наступ противника”, - повідомив генерал Мельник.

Він зазначив, що ці оборонні споруди вже неодноразово витримували обстріли з боку супротивника.

"Щоб противнику дійти до Харкова, йому надо пройти сім кіл пекла", - заявив генерал.

Відповідаючи на запитання про те, чи не повторить Харків долю Маріуполя, зруйнованого авіацією, генерал Мельник заявив, що це неможливо:

"Я можу сказати категричне немає. Абсолютно. Харків - місто-герой. Ми тут, ми звідси не поїдемо. Ніхто сюди не увійде. Все. Крапка".

Небезпеку для міста, за словами генерала, становлять ракети, якими війська РФ б'ють по об'єктах комунальної інфраструктури, щоб залишити городян без світла, тепла та води.

Військовим РФ вдалося зайти до Харкова лише один раз – 27 лютого на території міста з'явилася диверсійна група. Вона була оперативно знищена у районі 134-ї школи українськими силами оборони. Однак протягом тривалого часу місто зазнавало масованих артилеристських обстрілів. Харків є одним із найбільш постраждалих населених пунктів країни. Було пошкоджено понад чотири тисячі житлових будинків, близько п'ятисот з яких не підлягають відновленню.

У ході Харківської наступальної операції ЗСУ звільнило раніше окуповані території у Харківській області. Це унеможливило обстріл Харкова з польової артилерії. Однак місто продовжує зазнавати ракетних атак. Останнього удару було завдано 15 листопада. Через пошкодження енергетичної системи городяни на кілька годин залишилися без світла та тепла.