У Харкові триває підготовка до нового опалювального сезону. Про перебіг робіт доповів мер Ігор Терехов 30 липня на Конгресі місцевих і регіональних влад при Президентові України.

Роботи ведуться щодня і практично цілодобово. Цього року підготовка ускладнюється тим, що через російські обстріли пошкоджено 120 об'єктів комунального підприємства "Харківські теплові мережі", зокрема ТЕЦ. 

На відновлення потрібно понад 1 млрд грн. 

600 млн грн. уже виділили. Планують виділити ще 300 млн грн. Залучають гроші Світового банку, європейських фінансових інститутів.

До початку опалювального сезону комунальники проведуть такі роботи: 

  • встановлять 31 блочно-модульну котельню;
  • перекладуть 220 км магістральних тепломереж;
  • реконструюють три котельні на Північній Салтівці
  • запустять у роботу сучасний турбогенератор, який вироблятиме додатково 20 МВт електроенергії;
  • відновлять 60 об'єктів "Харківводоканалу". 

На об'єктах критичної інфраструктури, зокрема, на ТЕЦ, встановили захисні споруди та габіони, а пульти управління й автоматику вивели в бомбосховище.

Габіон (фр. gabion від італ. gabbione - велика клітка) - дротяна сітка з шестикутними осередками, призначена для укріплення різних конструкцій.

Мер повідомив, що на сьогодні готовність житлового фонду та соціальної інфраструктури до пуску опалення становить 65%.

"Запевняю вас, ми зробимо все можливе, щоб Харків був із теплом, гарячою водою і надавав харків'янам усі необхідні послуги", - заявив Ігор Терехов у доповіді Президенту.

Попри забезпечення комунальними послугами в Харкові практично на рівні мирного часу, харків'яни накопичили значні борги за опалення і гарячу воду - майже 7,2 млрд грн. Але 2022 року Верховна Рада внесла зміни до закону "Про виконавче провадження": на період дії воєнного стану, забороняється примусове стягнення з фізичної особи заборгованості за ЖКП у громадах, розташованих у районах проведення воєнних дій (або таких, що перебувають у тимчасовій окупації). Харків належить до такої категорії.