Під Харковом батьки отруїли дитину водою із власної криниці. Про подію повідомили у Харківському лабцентрі.

НП сталася у селі Скрипаї Чугуївського району. Батьки маленької дитини при приготуванні прикорму з дитячої суміші використовували воду з шахтного колодязя. Дитині стало погано, її доправили до реанімації Обласної дитячої клінічної лікарні №1 у тяжкому стані із симптомами отруєння нітратами.

Фахівці взяли проби води з колодязя та виявили перевищення вмісту нітратів у 8 разів у порівнянні з нормативним показником (411,3 мг/дм3 за норми 50 мг/дм3).

У лабцентрі нагадали, що для пиття та приготування їжі необхідно використовувати лише питну воду. Дітям до трьох років бажано взагалі не давати воду зі своїх свердловин, колодязів та природних джерел.

Нітрати – солі азотної кислоти, що містять однозарядний аніон NO3−. Основне застосування – добрива, вибухові речовини, виробництво скла, виробництво ліків, харчові добавки при виробництві ковбас, у піротехніці, компоненти ракетного палива.

Нітрати (нітрат натрію - E251, нітрат калію - E252) дозволені як харчові добавки в Європейському Союзі. Вони використовуються у продуктах для стабілізації переробленого м'яса та сиру.

В організмі людини на добу утворюється та використовується в обмінних процесах понад 100 мг нітратів. З нітратів, які щодня потрапляють в організм дорослої людини, 70% надходить з овочами, 20% - з водою, 6% - з м'ясом та консервованими продуктами, та іншим чином. За нормами ВООЗ, допустимою добовою дозою нітратів для людини вважається 5 мг на кожний кілограм ваги. За середньої ваги 70 кг це відповідає 350 мг нітратів на добу.

Перевищення норми призводить до отруєння. Ознаками нітратної інтоксикації є шлункові розлади, синюшне забарвлення шкіри, прискорене серцебиття, біль у серці. Тяжкі отруєння супроводжуються судомами, серцево-легеневою недостатністю, комою.