У Харкові оштрафували на велику суму магазин, який торгував небезпечною в'яленою рибою невідомого походження, що зберігалася з порушенням вимог чинного законодавства. Про це повідомили у ГУ Держпродспоживслужби у Харківській області.

"За результатами лабораторних досліджень відібрані зразки риби не відповідали нормативним вимогам за мікробіологічними показниками. Непридатну для використання партію утилізовано", - повідомили в ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області.

Власнику магазину виписали штраф у розмірі 39 000 гривень та видали припис усунути усі виявлені порушення. Також перевіряльники винесли рішення про тимчасове припинення обігу харчових продуктів.

Раніше після вживання в'яленої риби, купленої в цьому магазині, 40-річний харків'янин захворів на ботулізм. Нині він одужав і вже виписаний із стаціонару.

Проведення заходів з епідрозслідування випадку ботулізму завершено. Матеріали передали правоохоронцям. Інформація про випадок підозри на ботулізм внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 325 Кримінального кодексу України (порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання масовим неінфекційним захворюванням (отруєння)).

Довідка SQ. Ботулізм – важка харчова токсикоінфекція, що виникає внаслідок потрапляння до організму людини токсину бактерій Clostridium botulinum.

Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені, копчені та консервовані продукти домашнього приготування та невідомого походження. Особливу небезпеку становить в'ялена некваплива річкова риба та консерви. Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувалися або зберігалися неналежним чином.

Щоб уникнути захворювання на ботулізм, необхідно дотримуватися таких правил:

  •  не вживати продукти харчування невідомого походження та виробництва;
  •  не купувати продукти харчування у несанкціонованих торгових місцях;
  •  уважно стежити за термінами та умовами зберігання харчових продуктів;
  •  в літній період при вживанні риби в'яленої річкової риби рекомендується вживати тільки річкову рибу промислового виробництва