У Харківській області поменшало на одного почесного громадянина - раніше присвоєного звання позбавили ректора Московського університету Віктора Садовничого. Про це повідомила депутат Харківської обласної ради Галина Куц.

Ректор МДУ Віктор Садовничий – уродженець Краснопавлівки Харківської області. Він отримав почесне звання у квітні 2010 року, 2022-го підтримав агресію РФ проти України.

20 вересня депутати обласної ради 97-ма голосами “за” визнали Садовничого негідним почесного звання.

Звання "Почесний громадянин Харківської області" було засноване у 2006 році. Надається жителям Харківської області, регіонів України, громадянам інших країн, які зробили вагомий внесок у розвиток Харківського регіону, піднесення його авторитету як на державному, так і на міжнародному рівні та на знак поваги до їхньої політичної та громадської діяльності.

Звання присвоюється щорічно не більш як п'ятьом людям. Почесним громадянам вручається відповідне посвідчення, диплом та нагрудний знак.

16 березня у прес-службі Харківського національного університету імені Каразіна повідомили про те, що Садовничого було позбавлено звання Почесного доктора університету.

Три роки тому, ще до початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України, звання Почесного громадянина Харкова було позбавлено російського бізнесмена і сенатора Олександра Шишкіна. Щоправда, у цьому випадку рішення ухвалили не депутати, а суд, який визнав саме присвоєння такого звання цьому громадянину РФ незаконним.