У Харкові випустили на волю близько 1000 кажанів. У "Фельдман Екопарку" повідомили про проведення екозахисної акції.

На зиму Центр реабілітації рукокрилих “Фельдман Екопарк” дав притулок кажанам, занесеним до Червоної книги. Навесні тварин випустили у звичне для них довкілля. Харковом розлетілося близько 1000 мишей.

Такі акції проводились і раніше. Вони брали участь зокрема діти. 2022-го відбувся ювілейний десятий випуск, він проходив в авральному порядку, під гуркіт канонади. Цього року були присутні лише співробітники парку та волонтери.

Кажани виконують важливу роль в екосистемі міст, але можуть також представляти певний ризик для здоров'я людей і тварин.

Користь кажанів у місті:

  • знищення комах - кажанів є ефективними мисливцями на комах, таких як москіти, таргани та мухи, які є неприємними та іноді небезпечними для здоров'я людей;
  • пил та сміття - кажани можуть прибирати пил та сміття з повітря та на землі, допомагаючи підтримувати чистоту міських вулиць;
  • пилкові переносники - деякі види кажанів є важливими пилковими переносниками, допомагаючи запилювати рослини у міських парках та садах.

Шкода кажанів у місті:

  • захворювання - кажани можуть нести і передавати різні інфекції, такі як рабієс, гістоплазмоз та інші хвороби, які можуть бути небезпечними для здоров'я людей;
  • шум і запах - кажани можуть видавати гучні звуки та залишати неприємний запах, який може бути проблемою для мешканців міста;
  • шкода будинкам - кажани можуть завдавати шкоди будинкам, у яких вони живуть, причому це може бути особливо проблематично у разі великих колоній.

До війни екопарк був одним із улюблених місць відпочинку харків'ян та гостей міста. Він займає площу 140 гектарів. Тут утримували понад 2 тис. тварин – тигрів, левів, вовків, мавп, павичів, оленів, верблюдів та інших.

Екопарк значно постраждав під час обстрілу Харкова. Зруйновано чи пошкоджено 80% споруд. Під обстрілом загинуло близько ста тварин. У квітні та травні на території екопарку загинули двоє працівників та підліток, всього обстрілами там було вбито п'ятьох людей.

Територію парку зараз розмінюють та розчищають від завалів. До 1 червня – Дня захисту дітей – готується захід в екопарку за участю гостей. У червні планується відкрити одну із зон екопарку - "Долину альпак".