У Харківському національному університеті міського господарства імені Бекетова російськими обстрілами пошкоджено три чверті корпусів та всі гуртожитки. У прес-службі вишу повідомили, що на відновлення буде потрібно понад 55 млн грн., пише “Суспільне”.

Ректор університету міського господарства Володимир Бабаєв розповів, що з 24 лютого 2022 року по об'єктах вишу окупанти завдали 13 ударів. У корпусах університету немає 43% вікон. Віконні отвори закрили ДСП та плівкою, але тепло в приміщення подавати не можна, бо воно просто виходить на вулицю. Через вологість та морози будівлі почали руйнуватися. Обладнання законсервували.

Повністю зруйновано Житлово-комунальний професійний коледж та гуртожиток цього коледжу. Вартість відновлення тільки цього корпусу та восьми із десяти гуртожитків становить 55 млн грн. За словами ректора, для вишу це дуже велика сума, знайти її самостійно – складно. При цьому Володимир Бабаєв зазначає, що кінцева сума, яка потрібна для відновлення, може зрости до 150-170 мільйонів гривень. У вузі вже розпочали ремонт гуртожитків. Для цього використовують власні кошти. Допомагають волонтерські організації.

Житлово-комунальний професійний коледж – один із підрозділів Харківського університету міського господарства; війська РФ зруйнували його ракетним ударом 20 червня 2022 року. Цей навчальний заклад готує озеленювачів. Випускники коледжу працюють на КП "Харківзеленбуд", яке у коледжі називають практично дочірнім підприємством.

Директор коледжу Віктор Лук'янов повідомив, що будівлю додерся відбудовувати майже з нуля. Вже відновлено дах, міжкабінетні стіни, гардероб.

Директор Інституту будівельної та цивільної інженерії Володимир Бугай розповів, що один із корпусів університету будівництва та архітектури перейшов до управління університету ім. Бекетова. За грантові гроші сюди купили найсучасніше обладнання: мультимедійні дошки, комп'ютери, програмне забезпечення, 3D-принтери, проектори. Внаслідок обстрілів приміщення зруйновано, обладнання знищено. За словами Володимира Бугая, під час будівництва навчального корпусу використовували промислові конструкції, але й вони не витримали влучення ракети. Після обстрілів навесні знищено комунікації, на верхніх поверхах обрушилися стіни та дах, вилетіли вікна. Потрібні додаткові експертизи, щоб вирішити, як відбудовувати навчальний корпус.

3829595262d4ce0a be19df75100b8c2a c9226f2aaee51f0f

Значних збитків при руйнуванні вузів було заподіяно не лише будинкам, а й навколишньому середовищу, оскільки прилеглі території були засмічені осколками шибок, віконних рам, частинами зруйнованих стін та дахів. За даними екоінспекції, збитки навколишньому середовищу лише від обстрілів одного вишу – Харківського національного університету імені Каразіна – становили понад 2 млрд грн.