Величезний яблуневий сад у селі Коробочкине Чугуївського району, який потрапив у зону бойових дій, відродити не вдасться. Про це в інтерв'ю журналу "Садівництво по-українськи" розповів співвласник і директор компанії ТОВ "Харківська фруктова компанія" Сергій Лебедєв, пише AgroTimes. 

Під час військових дій було повністю зруйновано холодильник господарства та сортувальну лінію. У квітні 2022 року після прямого попадання загорілося фруктосховище. Через обстріл рятувальники не змогли загасити пожежу. Постраждала й техніка підприємства. За попередніми підрахунками, збитки склали близько 1,5 млн доларів.

Протягом двох сезонів доглядати за яблуневим садом площею 58 гектарів було неможливо. Через це дерева практично перестали плодоносити. Багато з них - пошкоджені, їх потрібно викорчовувати. Відновлено виробництво тільки на 15-20% площі саду. 

До війни сад був розрахований на 2 тис. тонн зберігання. Яблука з Харківської області постачали в усі великі супермаркети Харківської, Луганської та Донецької областей, а також відправляли на експорт у Європу і Близький Схід. Зібраний урожай спочатку відправляли на зберігання, у сезон збирання його не продавали. До продажу приступали після того, як заповнювали холодильник. Зараз яблука треба продавати одразу з саду. Але за сезон збирання такі обсяги продати неможливо, пояснив Лебедєв.

Для частини врожаю знайшли холодильник на 100 тонн. Але він не такий сучасний, як втрачений. У цьому холодильнику врожай можна зберігати тільки до Нового року.