У Харківській області гине величезний яблуневий сад. З початку війни за ним не могли повноцінно доглядати, і дерева перестали давати врожай, повідомив співвласник і директор "Харківської фруктової компанії" Сергій Лебедєв, пише AgroTimes.

"Харківська фруктова компанія" розташована в селі Коробочкине Чугуївського району. У підприємства був величезний яблуневий сад, розбитий на площі близько 60 га, а також високотехнологічне фруктосховище.

До війни яблука з Харківської області постачали в усі великі супермаркети Харківської, Луганської та Донецької областей, а також відправляли на експорт у Європу і Близький Схід.

З початком російського вторгнення сад опинився в зоні військових дій, і підприємство призупинило роботу. У перший тиждень війни в Коробочкине на розвідку заїжджали російські військові. 16 березня 2022 року на територію підприємства був перший приліт: тоді росіяни активно обстрілювали навколишні села та прилеглі території. Через обстріли, каже Сергій Лебедєв, фруктосховище перетворилося на сарай.

У квітні через пряме попадання фруктосховище загорілося. Оскільки обстріли тривали, рятувальники не змогли загасити пожежу. Постраждала й техніка підприємства. За попередніми підрахунками, збитки становлять близько 1,5 млн доларів.

Протягом двох сезонів за яблуневим садом доглядати не було можливості, через що дерева практично перестали плодоносити. Крім того, багато дерев виявилися пошкодженими, і їх тепер доведеться викорчовувати. Зараз відновлено виробництво на 15-20% площі саду. На повне його відновлення знадобиться близько двох років.