На Харківщині росіяни зґвалтували та вбили дитину. Про це повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

За його словами, під час ексгумації тіл у Ізюмі правоохоронці знайшли неповнолітню дівчинку, яку спочатку зґвалтували, потім убили. Також було виявлено тіло парубка, якому перед стратою відрізали геніталії.

Як зазначив Єрмак, такі жахливі випадки фіксуються у всіх деокупованих населених пунктах.

Ізюм звільнили у вересні і практично відразу там було виявлено масове поховання людей, які загинули під час бойових дій та окупації. Пізніше голова Харківської ОВ Олег Синегубов розповів, що з могил було вилучено 436 тіл. З них 415 - тіла мирних жителів, у тому числі п'ятеро дітей.

Про зґвалтування дітей оккупантами на Харківщині ще навесні повідомляла омбудсмен Людмила Денісова. За її словами, щодня на телефон лінії психологічної допомоги надходять повідомлення про сексуальні злочини російських військових.

Зґвалтування використовується як зброя війни, пояснює професор клінічної психології Томас Ельберт, який вивчає злочини, що відбуваються на війні. Рідко буває, що генерали наказують ґвалтувати жінок, щоб змусити ворога здатися.

За його словами, "згвалтування - право переможця". Вчений опитував військових із різних країн. Більшість сказали, що командири зазнавали такої поведінки, але не віддавали наказів про сексуальне насильство. Військові казали: "Ми б воліли мати секс за коханням, але цього не було. Тому ми брали те, що було можливо".

На думку вченого, зґвалтування на війні рідко стають результатом наказу чи жорстокості, частіше - тваринного інстинкту та похоті.

Інші експерти вважають згвалтування сексуальним насильством, а не формою сексу. Наприклад, організація захисту прав та надання допомоги жінкам Medica Mondiale допомагає травмованим війною з початку 1990-х років. Організацію було засновано гінекологом Монікою Хаузер після масових зґвалтувань під час війни у ​​Боснії та Герцеговині. Хаузер стверджує, що існуюча ґендерна дискримінація посилюється під час війни. У збройних конфліктах чоловіки частіше демонструють своє право власності на нібито слабку стать. А зґвалтування стає "символом приниження ворога, який не може захистити своїх жінок", вважає експерт.