Місто Дергачі в Харківській області може бути перейменовано. Населеному пункту хочуть повернути історичну назву - Деркачі, пише "Суспільне".

Як повідомив голова Дергачівської військової адміністрації В'ячеслав Задоренко, слово "Дергачі" з'явилося ще за часів Російської імперії: так назвали побудований у місті залізничний вокзал. Саме місто при цьому називалося Деркачі. Назва ж "Дергачі", каже Задоренко, виникла 1943 року: так місто почали називати після того, як сюди зайшли радянські війська.

"Вони взяли назву вокзалу і з порушенням усіх законодавчих норм присвоїли її місту", - каже Задоренко.

За його словами, сьогодні є запит на відновлення історичної справедливості. У соцмережах місцева влада опублікувала пропозицію, щоб повернути місту історичну назву, пов'язану з козаком Деркачем, який був одним із його засновників.

Задоренко нагадав, що під час російсько-української війни Дергачівська громада фактично захистила Харків від російських військ, не пропустивши їх на свою територію. На честь цього в Дергачах біля пам'ятника засновнику міста - козаку Деркачу - встановили щит, на якому виконано напис: "Деркачі - щит оборони Харкова".

Із пропозицією щодо перейменування міста місцева влада має намір звернутися до голови Нацкомісії зі стандартів державної мови. Також пропозицію має розглянути топонімічна комісія. Далі мають відбутися громадські слухання. А потім необхідно подати відповідні документи до Верховної Ради, яка ухвалить остаточне рішення.

У Харківській області також планують перейменувати місто Красноград. Подати пропозиції для нової назви можна до 14 жовтня.

Також уже тричі робилися спроби перейменувати місто Первомайський у Харківській області. Місцеві жителі шляхом голосування обрали нову назву - Добродар. Але на сесіях міськради депутати не підтримали перейменування. Тепер питання про нову назву Первомайського може вирішити Верховна Рада.