35-річна безробітна харків'янка закликала обстрілювати місто. Речник обласного управління СБУ Владислав Абдула повідомив, що кіберфахівці викрили жінку, яка співпрацювала з РФ.

За даними СБУ, наприкінці 2023 року її дистанційно завербував представник російської розвідки. 

У прокуратурі уточнили, що завербована отримала завдання - збирати і передавати інформацію про розташування українських військових у Харкові. Відомо, що гроші за наведення ракет і безпілотників по ЗСУ вона не отримувала. Харків'янка ідейно підтримувала РФ, тому була готова працювати безкоштовно.

Жінка виходила на місцевість і перевіряла координати, які їй надсилали російські куратори, фотографувала різні об'єкти та позначала їх на картах Google. Потім вона пересилала звіт через месенджер. У листуваннях вона закликала частіше обстрілювати Харків, щоб завдати місту максимальних руйнувань. Також жінка висловлювала надію на те, що росіяни захоплять Харків і приєднають його до РФ.

Під час обшуків у жінки знайшли телефон із доказами розвідувально-підривної діяльності на користь російської спецслужби.

На співпрацю з РФ жінка погодилася, бо розраховувала в разі захоплення Харкова отримати посаду в окупаційній адміністрації.

Затриманій повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Зловмисниця перебуває під вартою. Їй загрожує довічне ув'язнення.