Кабмін розширив перелік ВПО, які можуть претендувати виплати після 1 березня. 26 січня була прийнята відповідна постанова, повідомили у Мінсоцполітики.

Після 1 березня 2024 року виплати будуть продовжені автоматично на 6 місяців для тих ВПО, які належать до найбільш вразливих категорій громадян. Це зокрема:

  • пенсіонери, у яких станом на 1 січня 2024 року розмір пенсії не перевищує 9 444 грн (чотири прожиткових мінімуми для осіб, які втратили працездатність);
  • особи з інвалідністю I чи II групи, діти з інвалідністю віком до 18 років, тяжкохворі діти;
  • діти-сиріти та діти, позбавлені батьківського піклування, особи з  їх числа віком до 23 років, а також батьки-вихователі і прийомні батьки.

Крім того, після подання нової заяви на виплати протягом 6 місяців можуть претендувати такі категорії ВПО:

  • родини, у яких розмір доходу не перевищує 9 444 грн на одну особу;
  • родини, у яких є діти до 14 років, які не мають змоги відвідувати виховні та навчальні заклади або навчання відбувається в гібридному форматі (офлайн та онлайн), через що батьки не мають можливості працювати. Зокрема, право на продовження допомоги матимуть родини ВПО з дітьми до 14 років, які проживають в зоні активних чи можливих бойових дій, а також ті родини з дітьми до 14 років, які проживають в умовно безпечних регіонах України, але в цих населених пунктах немає можливості віддати дитину до дитячих садочків, а навчання в школі відбувається в форматі онлайн;
  • родини, у яких один із членів сім'ї доглядає за особою з інвалідністю I групи, або дитиною з інвалідністю віком до 18 років, або тяжко хворою дитиною (детальний перелік випадків буде оприлюднено додатково);
  • малолітні діти, які прибули без супроводу батьків;
  • вагітні жінки (починаючи з 30 тижня вагітності).
  • родини, у яких працездатні особи працевлаштувалися, зареєструвалися як фізична особа-підприємець та розпочали відповідну діяльність або отримали допомогу на здобуття економічної самостійності, або мікрогрант на створення чи розвиток власного бізнесу,  або отримали ваучер на навчання тощо та у складі яких є діти віком до 14 років;
  • родини, у яких непрацююча працездатна особа на дату звернення зареєструвалась в центрі зайнятості як безробітна або як така, яка шукає роботу, але ще не працевлаштувалась, та в яких є діти, які навчаються в школах або вузах. Водночас, якщо після перепризначення допомоги на додаткові 6 місяців працездатний непрацюючий член родини, який не займається доглядом за дітьми чи особами з інвалідністю, не сприятиме своїй зайнятості (наприклад, зніметься з обліку в Центрі зайнятості), – виплату допомоги буде припинено.

Згідно з постановою, ВПО, які отримували допомогу та відмовилися від неї або яких було знято з обліку як внутрішньо переміщених осіб через те, що такі особи повернулись до покинутого місця проживання,  але знову були змушені з нього виїхати, також зможуть знову звернутись за призначенням допомоги на проживання.

Звертатись по перепризначення допомоги для ВПО з 1 березня родини можуть вже починаючи з 1 лютого 2024 року. Тим, хто відповідає критеріям постанови і  хто звернеться з новою заявою у лютому, - у березні 2024 призначатиметься і виплачуватиметься допомога.

Раніше у Кабміні планували припинити виплати для частини внутрішньо переміщених осіб з 1 лютого 2024 року. Це стосувалось тих, хто оформив виплати до 1 серпня 2023 року. Згодом стало відомо, що виплати усім ВПО автоматично продовжили ще на місяць - до 1 березня 2024 року. У Мінсоцполітики казали, що знайшли для цього 6 млрд грн.

Виплати ВПО становлять:

  • 2 000 грн – для дорослих;
  • 3 000 грн – для дітей та людей з інвалідністю.

Кількість отримувачів допомоги внутрішньо переміщеним особам в Україні на 1 грудня 2023 року складала 2,6 млн осіб, серед них осіб працездатного віку –  майже 1,3 млн осіб.  Близько 40% працездатних ВПО працюють, решта – не працевлаштовані.