Власники зруйнованого війною житла мають право на виплати ВПО, повідомили в Мінреінтеграції.

Із лютого 2024 року частина внутрішньо переміщених осіб перестануть отримувати державну допомогу. Їі відмінять тим, кому виплати призначали до 1 серпня 2023 року. Кому автоматично продовжать допомогу ВПО – читайте тут.

До категорій людей, які мають право на виплати, додаються ті, чиє житло зруйноване внаслідок бойових дій.

На сьогодні державна допомога для ВПО - це 3 тисячі гривень особам з інвалідністю та дітям і 2 тисячі гривень для інших.

Хто може отримати допомогу:

  • люди, житло яких знищено або пошкоджено (до ступеня, непридатного для проживання) внаслідок збройної агресії РФ. На руках має бути акт обстеження технічного стану будинку або квартири. Виплати ВПО можуть бути призначені таким особам відповідно до урядової постанови від 20 березня 2022 року № 332;
  • люди, які повернулися до свого місця проживання та відмовилася від допомоги, і після цього їхнє житло було знищено або пошкоджено.

Як довести, що ваше житло пошкоджене:

  • житло має бути зареєстроване у Державному реєстрі майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією РФ проти України;
  • треба мати документальне підтвердження від органів місцевого самоврядування про пошкодження/знищення житлового приміщення внаслідок збройної агресії РФ. Цей документ треба надавати із заявою на отримання допомоги.

Житло, непридатне для проживання, – це таке, яке документально віднесено до 2 та 3 категорій пошкодження.