У зв'язку з віяловими відключеннями світла та взагалі можливими проблемами з електрикою, масштаб яких в умовах війни передбачити неможливо, багато харків'ян вирішили купувати генератори, буржуйки, пауербанки, гасові лампи та інші прилади, покликані полегшити життя в умовах енергетичної невизначеності.

Автор вирішив поділитися своїм досвідом використання деяких із них. Відразу обмовлюся, що не я не є фахівецем і не претендую на вичерпний аналіз. Нижче просто особистий споживчий досвід, який, можливо, комусь стане в нагоді.

Отже, спочатку про генератори. На перший погляд, архікорисна штука – така собі «індивідуальна електростанція»: заливай бензин чи солярку – і користуйся благами цивілізації.

Але, на жаль, не все так просто. Більше того, все настільки непросто, що користь від генератора часом перебуває під великим питанням.

Насамперед потрібно розуміти, що генератор - це, перш за все, мотор, який шумить і має вихлоп. Перша проблема начебто і не проблема, але 60-70 децибелів - це досить голосно. Так, поруч із працюючим генератором можна розмовляти, але все ж таки запуск такої штуки в багатоквартирному будинку може викликати бунт серед сусідів.

Із другою проблемою все ще складніше. Вихлоп у генератора серйозний. Це не той вихлоп, який видає середньостатистичний автомобіль, зроблений за стандартами Євро-5. Виробники генераторів зазвичай не звертають уваги на такі дрібниці, як вихлопна система з якоюсь подобою фільтрів. Тобто такі моделі, напевно, є, але їх цінник точно захмарний. І все одно, як би не були були відфільтровані вихлопні гази, їх доведеться кудись подіти. Тобто купувати спеціальну трубу (звичайний пластик не підійде, тому що розплавиться), притискати її хомутом до вихлопної труби, робити там, де стоїть генератор, отвір, у який цю трубу вивести… У звичайній квартирі багатоквартирного будинку це все - непросто. Заради чого?

"Заради електрики", - скажете ви, але тут виникає ще одна проблема - ціна питання. Умовно «стандартні» генератори, із 15-літровим баком (вони, мабуть, найпопулярніші, тому що широко використовуються у будівництві), для видавання двох кіловат зжирають понад літр бензину на годину. Ціни на бензин не тішать. Вартість кіловата від генератора стає приблизно в десятки (!) разів дорожчою, ніж при використанні електроенергії від мережі.

"Але електрики в мережі може не бути!" – скажете ви. Тут виникають два питання: як довго його немає і наскільки вам це критично? Тобто якщо йдеться про віялові відключення, то ідея з генератором - не найрозумніша: прожити без електрики 3-4 години цілком можна. Звичайно, це некомфортно, але, зрештою, цей «темний» у буквальному розумінні слова час можна якось пережити за допомогою акумуляторів і всяких пауербанків.

Тепер давайте просто порахуємо. Бюджетний генератор обійдеться доларів у 700 (можливо, є і дешевші, але краще не ризикувати, перебираючи китайські ноунейми). Плюс витрати на організацію вихлопної системи. Тут ціна питання залежатиме від локації і від того, чи ростуть у вас руки з правильного місця. Насправді в цьому немає нічого складного, і автор впорався сам, але якісь матеріали купувати все одно доведеться. Крім того, доведеться зробити «паралельну» проводку або принаймні «розведення» з подовжувачів. Запускати генератор у домашню мережу категорично не можна: грубо кажучи, може виникнути "конфлікт інтересів" між живленням віж мережі і від генератора - і все згорить. Тобто, звичайно, є всякі штуки, які автоматично вмикають або вимикають «аварійне харчування» від генератора, але це знову ж таки – досить дороге задоволення, якщо ви, звичайно, не електротехнік і не можете щось змайструвати самостійно.

Крім того, потрібно розуміти, що генератор видає "не той струм". Вище автор попередив, що не є фахівцем, тож спробує пояснити, як зрозумів сам. У мережі у вас є «фаза» та «нуль». Струм від генератора «змінний» у тому сенсі, що фаза та нуль постійно змінюються місцями. (Від цього пояснення фахівці зневажливо скривляться, але вибачте, я попереджав :) Іншими словами так звані «фазозалежні» прилади від генератора не працюватимуть. Їх дуже мало, але серед них такі важливі штуки, як двоконтурні опалювальні котли: вони від генераторів не працюють. Знову ж таки, «неправильний струм» генератора якось можна перетворити на «правильний», але це вимагатиме окремого пристрою, причому дуже недешевого.

Ще струм від генератора «неправильний» у тому сенсі, що схильний до перепадів. Йдеться, звичайно, про бюджетні моделі генераторів, але досвідчені люди стверджують, що у всіх випадках потрібен окремий стабілізатор напруги. Тому що інакше можна спалити дорогі гаджети і навіть звичайні зарядки. Хороший стабілізатор (а на ньому краще не заощаджувати) – додаткові витрати.

Отже, купівля та встановлення генератора цілком може вилитися в 1000 доларів. І це – мінімум. А тепер прикиньте, скільки на ці гроші ви можете купити пауербанків, свічок та інших пристроїв?

"А якщо будуть не просто віялові відключення?" - запитаєте ви. Уявімо, що електрики немає кілька днів. Наприклад, тиждень. Скільки вам знадобиться бензину? До того ж бензин – штука горюча та для зберігання малоприємна. Потрібні спеціальні ємності, місце для цих ємностей… І не забувайте, що докупити його ви не зможете – адже АЗС теж будуть без електрики.

Сподіваюся, я вас не відмовив. Все ж таки генератор - річ у господарстві корисна. Але за наявності кількох умов:

  • у вас є місце та можливість його правильно встановити. В ідеалі - приватний будинок з якимось сараєм;
  • ваша діяльність вимагає, наприклад, постійної роботи з комп'ютером чи іншими електричними приладами;
  • дохід від цієї вашої роботи легко перекриває «капітальні» витрати на купівлю/установку генератора та «годівлю» його дорогим паливом.

Якщо всі три умови дотримані – генератор вам, звичайно, потрібний.

А якщо ви просто не хочете сидіти в темряві під час віялових відключень, рекомендую звернути увагу на архаїчніші, але більш дешеві та практичні штуки – від свічок до гасових ламп. Генератор вам не потрібен, як би не розписували його переваги виробники.

Останнє питання, актуальне саме зараз, – як бути з теплом? Так, до генератора можна підключити обігрівач, і він грітиме. Але тут все, знову ж таки, впирається у ціну питання. Тим більше, альтернативою для вирішення проблеми з опаленням може стати стара добра буржуйка. Про них ми поговоримо наступного разу.