На Закарпатті прикордонники затримали танцюриста з Харкова, який планував "форсувати" річку Тису. Про це повідомили у Держприкордонслужбі.

Затримали 19-річного харків'янина прикордонники Мукачівського загону. Хлопець згодом зізнався, що планував незаконний перетин державного кордону, щоб потрапити до Німеччини, де, за його словами, днями мали відбутися змагання зі спортивних бальних танців. При собі хлопець навіть мав танцювальні туфлі.

Танцюрист отримав контакти ділків, які за 2500 доларів США пообіцяли йому організувати безперешкодний перетин кордону річкою. Про небезпеку та кількість тих, хто тоне в Тисі, "переправники" вважали за краще змовчати, тому хлопець не знав, якої складності перешкоду йому доведеться долати. Не знали нічого про наміри юнака і його рідні.

"Якби хлопця не зупинили прикордонники, він, з великою ймовірністю, міг поповнити сумну статистику потопельників. Вкотре застерігаємо всіх бажаючих незаконно залишити територію України – не погоджуватися з пропозиціями організаторів переправки, які нехтують життям та здоров'ям своїх "клієнтів". Гірські райони Закарпаття вже вкриті снігом. Температура повітря нижче 0 °C. Рівень води в річках високий, зі стрімкими течіями. Незаконний перетин кордону за таких умов може призвести до загибелі або тяжких наслідків", - зазначили прикордонники.

Це не вперше з початку війни, коли харків'яни намагаються "форсувати" Тису, щоб потрапити за кордон нелегально. Ще у березні це намагалися зробити 54-річний мешканець Харкова та його 27-річний син. Їх також помітили прикордонники. При собі чоловіки мали 97 тисяч євро, 70 тисяч доларів США, понад 90 тисяч гривень і три золоті зливки.

Тиса ще до війни була "нелегальним пунктом переходу" кордону, зокрема, контрабандистами. Це дуже небезпечна річка, як загалом і всі повноводні гірські річки з стрімкою течією. Наприклад, за даними Держприкордонслужби, за 2018 рік під час спроб нелегально переправити цигарки через Тису потонуло понад 20 громадян України.