У Харківській області начальник районного військкомату привласнив 700 тисяч гривень, які нараховував фіктивній співробітниці як зарплату. Про це повідомили в поліції.

У березні 2022 року керівник районного військкомату мобілізував підприємницю та за допомогою начальника відділу кадрів оформив її для проходження служби.

Увесь цей час жінка на роботу не з'являлася, хоча їй нараховували зарплату і надбавки: більш ніж за рік "служби" у військкоматі фіктивна працівниця "отримала" близько 700 тис. грн.

Під час обшуку на роботі та вдома у фігурантів поліцейські знайшли документацію, яка підтверджує фіктивне прийняття на роботу жінки та її звільнення.

Працівникам військкомату повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) КК України. Санкція статті передбачає тюремне ув'язнення на строк від 5 до 8 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Наразі в Україні проводяться перевірки військкоматів. Голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков заявив, що перевірки проводяться за двома видами можливих порушень:

  • наявність необґрунтованих активів і незаконне збагачення;
  • конфлікт інтересів.

За наказом президента вже звільнено всіх обласних воєнкомів. Перевірки триватимуть до кінця вересня.