Порушень у роботі воєнкомів у Харківській області поки не знайдено, заявив голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков, пише "Суспільне". Але до НАЗК надійшло кілька заяв від жителів Харківської області про можливі порушення. Після їхньої перевірки оголосять результати.

В Україні зараз проводяться перевірки військкоматів. Спусковим гачком став скандал навколо керівника Одеського регіонального центру комплектування Євгена Борисова. Керівник НАЗК 19 липня повідомив, що складено висновок щодо його незаконного збагачення. Йдеться про суму в 188 млн грн.

11 серпня у відеозверненні президент України Володимир Зеленський заявив про звільнення всіх обласних воєнкомів. Таке рішення ухвалили на засіданні РНБО, де заслухали доповіді ДБР, СБУ, МВС, генпрокурора, НАЗК, НАБУ. На той момент було відкрито 112 кримінальних проваджень щодо посадових осіб військкоматів, оголошено 33 підозри.

НАЗК проводить перевірки за двома видами можливих порушень: 

  • наявність необґрунтованих активів і незаконне збагачення;
  • конфлікт інтересів.

Серед подібних порушень можуть бути:

  • робота в підпорядкуванні у керівників центрів близьких їм людей;
  • видача в інтересах близьких людей військово-облікових документів або документів, що звільняють від призову. 

Але основна мета перевірок центрів комплектування, заявив Новіков, - не в тому, щоб знайти конкретні порушення в діяльності конкретних людей, а в тому, щоб змінити систему. 

Перевірки воєнкомів триватимуть до кінця вересня. Перевіряють тільки керівників, а від громадян НАЗК чекає на інформацію про помічені корупційні дії.

Наприкінці червня Державне бюро розслідувань повідомляло про викриття офіцерів одного з Харківських територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки і колишнього тероборонівця, які за гроші допомагали військовозобов'язаним уникнути мобілізації. Це коштувало 3-5 тисяч доларів США. За гроші працівники військкомату обіцяли сфальсифікувати висновок військово-лікарської комісії, що дасть змогу отримати відстрочку від мобілізації або взагалі уникнути призову. 

21 липня 2023 року в Харківській області було представлено нового керівника обласного центру комплектування Віктора Павлюка. Він змінив Володимира Арапа, який був військкомом Харківської області з осені 2021 року. До призначення Павлюк був начальником Донецького обласного центру комплектації, а до цього - військкомом у Чернігівській області.