У поліції Харкова створено спецвідділ для розслідування воєнних злочинів. Про це повідомив начальник Слідчого управління ГУНП у Харківській області Сергій Болвінов.

Фахівці відділу займатимуться виключно військовими злочинами: це вбивства, обстріл мирного населення, тілесні ушкодження, крадіжки та випадки колабораціонізму.

Співробітників набирали зі слідчого управління та районних відділів за двома критеріями: це найкращі працівники і вони бажають розслідувати злочини, скоєні в умовах збройного конфлікту.

Згідно з Женевською конвенцією про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року, до військових злочинів належить:

  • умисне вбивство;
  • тортури чи нелюдське поводження, включаючи біологічні експерименти;
  • умисне заподіяння сильних страждань або серйозних тілесних ушкоджень або шкоди здоров'ю;
  • незаконне, безглузде та великомасштабне знищення та присвоєння майна, не викликане військовою необхідністю;
  • примус військовополоненої або іншої особи, що охороняється, до служби у збройних силах ворожої держави;
  • умисне позбавлення військовополоненої або іншої особи, що охороняється, права на справедливе і нормальне судочинство;
  • незаконна депортація чи переміщення чи незаконне позбавлення волі;
  • взяття заручників.

У Кримінальному кодексі України передбачено відповідальність за подібні злочини (стаття 438)

  1. Жорстоке поводження з військовополоненими чи цивільним населенням, вигнання цивільного населення для примусових робіт, пограбування національних цінностей на окупованій території, застосування засобів ведення війни, заборонених міжнародним правом, інші порушення законів та звичаїв війни, передбачених міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, і навіть віддача наказу здійсненні таких дій - караються позбавленням волі терміном від восьми до дванадцяти років.
  2. Ті ж діяння, якщо вони пов'язані з умисним вбивством, - караються позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років або довічного позбавлення волі.