У Харкові законсервували будівлю обладміністрації, зруйновану ракетним ударом. Губернатор Олег Синегубов повідомив "Укрінформ", що таким чином будівлю вбережуть від подальшої руйнації.

1 березня РФ завдала по будівлі ХОВА удару двома ракетами. У ньому залишилися самі стіни - немає ні даху, ні вікон. Під час обстрілу у будівлі перебували бійці територіальної оборони, військові та волонтери. Завали розбирали понад три тижні. 1 квітня Синегубов повідомив, що внаслідок цього ракетного удару загинули 29 людей.

За даними губернатора, у перспективі планується провести експертизу будівлі та зробити висновки про те, чи можна її відновити. Основна мета – зберегти історичну цінність цього будинку, фасадну частину. Усередині потрібно буде будувати зовсім нову будівлю за сучасними технологіями, вважає голова ХОВА.

Шестиповерховий будинок на Сумській, 64 зводили у 1951-1954 роках як адміністративну будівлю. За часів незалежності тут працювали обласна адміністрація та обласна рада.

Мєр Харкова Ігор Терехов повідомив, що обговорював відновлення будівлі з британським архітектором Норманом Фостером, який свого часу реконструював Рейхстаг у Берліні. Іноземному фахівцю вдалося зберегти зовнішній вигляд споруди, хоча внутрішнє наповнення значно змінилося.

Концепцію нової будівлі адміністрації також створив архітектор Дмитро Кузнєцов. У його проекті зовнішній вигляд не зберігається: на місці колишньої ХОДА пропонується звести зовсім нову будівлю. Цей проект не затверджений, проте викликав активне обговорення у соціальних мережах.