На Харківщині спіймали чоловіка, який зґвалтував хлопчика. Про це повідомили у столичній поліції.

Влітку минулого року до поліції Києва надійшло повідомлення про те, що невідомий чоловік зґвалтував хлопчика 2009 року народження. З'ясувалося, що правопорушник – 30-річний мешканець Харківської області – познайомився з дитиною через соціальні мережі, після чого зустрівся з нею та вчинив щодо хлопчика дії сексуального характеру.

Чоловіку довгий час вдалося ховатися від органів слідства, але днями його вдалося затримати на Харківщині. Поки що фігурант перебуває під вартою. Йому загрожує до п'ятнадцяти років позбавлення волі.

У лютому цього року у Харкові педофіл отримав термін за розбещення власної доньки. Комінтернівський районний суд Харкова засудив його до восьми років ув'язнення. Більше "м'яке" покарання чоловік отримав за визнання провини.

Щороку в Україні реєструють близько 400 випадків педофілії. Максимальне покарання за такі злочини – до 15 років, за виготовлення та розповсюдження порнографії за участю дітей можна отримати до 12 років.

Навесні 2020 року в Україні з метою запобігання дитячим зґвалтуванням було створено Єдиний реєстр педофілів. Це електронна база даних, що містить інформацію про людей, які засуджені за педофілію та інші злочини, пов'язані з порушенням статевої свободи неповнолітніх. Наповненням реєстру педофілів займається Міністерство юстиції України.

Дані осіб, засуджених за педофілію, до Реєстру можна внести лише згідно з відповідним рішенням суду. Повний доступ до реєстру можуть отримати лише правоохоронні органи України, проте з реєстру можна отримати витяг з інформацією про конкретну особу. Таке право мають керівники навчальних та охоронних закладів або інших установ, які працюють з дітьми, надають їм медичні, навчальні та соціальні послуги. Звернення має стосуватись перевірки людей, які наймаються на роботу до цих установ.