На Лимано-Куп'янському напрямку ворог активно використовує загони "Шторм-Z", бойовий армійський резерв, Кантемирівську дивізію, повідомив в ефірі нацмарафону начальник прес-служби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш. 

Про існування підрозділів "Шторм-Z" стало відомо 6 квітня, коли українські силовики захопили документи, що детально описують їхній набір і формування в місцях позбавлення волі. Членів підрозділу набирають із російських в'язниць, припускаючи, що успішна служба призведе до вирахування терміну покарання, а також заробітку 2200 доларів на місяць. За оцінками Інституту вивчення війни, підрозділи "Шторм-Z" прикріплені до російських військ, які відчувають бойову втому.

Кантемирівська дивізія (повна назва - "Гвардійська танкова Кантемирівська ордена Леніна Червонопрапорна дивізія імені Ю.В. Андропова") - підрозділ, який не зміг оточити Харків у перші години війни. Наступ описувався розвідкою як "нерішучий і дилетантський". Командувача 1-ї танкової армії, до якої входила дивізія, генерал-лейтенанта Сергія Киселя усунули з посади за провал наступу.

Загалом на Лимано-Куп'янському напрямку зараз перебувають 110 тисяч російських загарбників, з них на Куп'янському - 45 тисяч, а на Лиманському - 48 тисяч.

 "Плани, як і були - кількістю завалювати наші позиції, а також створювати так звані вогняні вали. Як пишуть ще радянські підручники з бойових дій, наприклад, щоб узяти ротний чи взводний опорний пункт, потрібно використати 40 тисяч боєприпасів. Так само вони ті 40 тисяч боєприпасів і вкладають у цей квадрат, але прицільність і купчастість залишає бажати кращого", - сказав Євлаш.

"Досить багато російських військових, які прийшли на цей напрямок, проте командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський та командири на напрямках тримають ситуацію на постійному контролі та постійно покращують інженерно-саперні загородження на цьому напрямку, аналізують перебіг бойових дій, застосування артилерії та авіації противником", - зазначив начальник прес-служби.

Він також запевнив, що вживаються всі заходи, щоб не допустити прориву противника, українські захисники готові відбивати будь-які атаки - як наземні, так і повітряні.