Харківську ТЕЦ-5 необхідно відновити, як і всі електростанції, які зазнали пошкоджень через російську атаку 22 березня. Таку думку висловив голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький. За його словами, для таких великих міст, як Харків, дуже важливо мати власну генерацію електроенергії безпосередньо в місті для забезпечення мереж. Тому відновлення ТЕЦ-5 є критично важливим для стабільного енергопостачання Харкова.

"Моя особиста думка, що роботу ТЕЦ-5 обов’язково треба буде відновлювати. Для великих міст, таких як Київ, Харків, Одеса, Львів, Дніпро, окрім мережі “Укренерго”, дуже важливо мати власну генерацію всередині міста, безпосередньо зв’язану з міськими мережами", — сказав Кудрицький.

Конкретних термінів відновлення харківської ТЕЦ-5 не називають.

Після ракетних ударів 22 березня ТЕЦ-5 втратила основні потужності для виробництва тепла та електрики в Харкові. Відновлення її вимагатиме виготовлення ексклюзивного обладнання, зокрема турбін та генераторів. За словами керівництва ТЕЦ, процес реконструкції триватиме не один рік за умови повного фінансування та допомоги з поставками устаткування.

В "Укренерго" додають, що енергетична інфраструктура Харківщини під час атаки 22 березня зазнала найбільших руйнувань з початку війни. Наразі живлення міста відбувається за рахунок інших регіонів.

ТЕЦ-5 - одна з найбільших і найважливіших теплоелектроцентралей міста та друга за встановленою електричною потужністю серед українських ТЕЦ: її встановлена електрична потужність становила 540 МВт, а теплова потужність - близько 1420 Гкал/год. 

Станція відігравала важливу роль у теплопостачанні промислових підприємств та житлових масивів міста. До війни вона забезпечувала теплом близько 25-30% споживачів Харкова, зокрема мешканців Холодної Гори, Залютиного, Іванівки, Олексіївки, Нагірного району, Північної Салтівки, частково Павлова Поля, а також мешканців Пісочина та Солоницівки.