СБУ розкрила велику агентурну мережу, яка працювала у Харкові за участю консула РФ. Як повідомили у відомстві, у її складі було вісім людей. А один із учасників прикривався статусом помічника українського нардепа й журналіста.

Агентурна мережа була сформована двома кадровими співробітниками ФСБ на початок повномасштабного вторгнення. До її складу увійшов агент, завербований почесним консулом РФ у Харкові. Інших учасників групи залучали до співпраці дистанційно чи під час поїздок до Росії. Кожному з них було присвоєно псевдонім і відпрацьовано конспіративну легенду.

Після 24 лютого минулого року ФСБ активізувала агентуру. Вся здобута інформація передавалася через телеграм-канал (файли та геолокації на електронних картах). За таку роботу зловмисникам було обіцяно керівні посади в окупаційних адміністраціях.

Агенти збирали інформацію про базування та пересування ЗСУ у Харківській та Донецькій областях. У "зоні особливої ​​уваги" були маршрути військових ешелонів та розташування залізничних станцій, де розвантажувалася зброя. Також вони впізнавали локації складів із боєприпасами, вогневих позицій, блокпостів українських військових у прифронтових районах та координати стратегічно важливих мостів.

Відомо, що зловмисники фіксували результати російських ракетних ударів по Краматорську, Дружківці, Костянтинівці й населеним пунктам Харківської області для коригування повторних обстрілів. А під час окупації Ізюма та Балаклії російські шпигуни шукали кандидатів до складу місцевих окупаційних адміністрацій.

Контррозвідка СБУ поетапно документувала дії агентів та затримала чотирьох учасників мережі. Ще четверо перебувають зараз у РФ, їх також притягнуть до відповідальності.

Під час обшуків у будинках російських шпигунів вилучено мобільні телефони, які вони використовували для зв'язку з кураторами, російська символіка та прокремлівська література. Також виявлено схованку зі зброєю, яку залишили окупанти.

Затриманим повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 КК (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Суд обрав їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Минулого тижня СБУ знайшла у Харкові осередок "компартії більшовиків". В організації було понад 45 осіб, які використовували власні будинки для конспіративних зустрічей та планування підривних заходів. Детальніше про це - за посиланням.