Колаборанту з Вовчанська загрожує довічне ув'язнення за державну зраду. Про це повідомили в прокуратурі.

37-річний чоловік мешкає в Бєлгородській області та вже отримав паспорт громадянина РФ. За час проживання в РФ він налагодив контакти з російськими спецслужбами і виконує всі їхні вказівки. 

Сам чоловік - родом із Вовчанська в Харківській області, де проживав тривалий час.

За даними слідства, чоловік передавав російським кураторам інформацію про переміщення та місця базування ЗСУ у Вовчанську та інших населених пунктах Чугуївського району. Зазначені дислокації піддавалися обстрілам з боку.

Дані чоловік отримував від своєї матері та знайомого, які залишилися проживати у Вовчанську.

Прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

Обвинуваченого оголосили в розшук. Його судитимуть заочно в Чугуївському міському суді, загрожує позбавлення волі на строк 15 років або довічне позбавлення волі.

Матері та знайомому підозрюваного загрожує до 12 років позбавлення волі.

До суду скеровано обвинувальні акти стосовно 56-річної жінки за фактом розповсюдження інформації про переміщення, рух, розташування ЗСУ та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчиненого в умовах воєнного стану (ч. 3 ст. 114-2 КК України), та стосовно 40-річного чоловіка (ч. ч. 2, 3 ст. 114-2 КК України).

Встановлено, що обвинувачені коригували російські удари по позиціях ЗСУ. Дані вони передавали під час телефонних розмов завуальовано, використовуючи найменування, які розуміють лише мешканці Вовчанська. 

Наразі жінка та чоловік перебувають під вартою. Їх також судитимуть у Чугуївському міському суді Харківської області.