Викрито ще шістьох колаборантів, які співпрацювали з росіянами під час окупації Куп’янського району. Про це повідомили у прокуратурі.

Встановлено що ці особи добровільно влаштувались до незаконного органу “временная гражданская администрация Купянского района Харковской области”.

Дві жінки - мешканки Куп’янськ, ще одна — жителька смт Куп’янськ-Вузловий влаштувались на роботу до незаконного органу влади у червні 2022 року. 60-річна та 52-річна жінки обійняли посади “в. о. спеціаліста сектору соціальних гарантій і компенсацій управління праці та соціальної політики”. Вони здійснювали прийом громадян і займались оформленням документів. Жінка, якій 55 років, стала “в. о. головного спеціаліста сектору внутрішньої політики Кіндрашівського територіального відділу”. Вона відповідала за зв’язки з громадськістю та підбирала місця для встановлення флагштоків з прапорамим РФ.

Ще один підозрюваний - 57-річний мешканець села Петропавлівка Куп’янського району. У тому ж червні 2022 року він став “в. о. старшого інспектора - чергового відділу адміністративно-господарського забезпечення Петропавлівського територіального відділу“. Колаборант вів облік відвідувачів, записуючи дані у відповідні журнали.

Серед викритих осіб - дві мешканки смт Ківшарівка. 39-річну жінку в липні 2022 року призначили на незаконну посаду “в. о. головного спеціаліста сектору землеустрою, земельних відносин, містобудування та архітектури“. Вона надавала консультації стосовно земельних питань, розглядала скарги і готувала проекти рішень сесії з відповідних питань.

62-річна жінка стала “в. о. спеціаліста відділу персоніфікованого обліку та автоматичної обробки інформації Управління праці та соціальної політики“. Вона відповідала за складання списків громадян, яким видавалась так звана “гуманітарна допомога“ від РФ.

Усі шестеро підозрюваних переховуються на непідконтрольних територіях. Вирішується питання щодо оголошення їх у розшук.

Їм заочно повідомлено про підозру за фактом колабораційної діяльності (ч. 2 ст. 111-1 КК України). Підозрюваним загрожує позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.