У Мерефі Харківської області спіймали шанувальника "русского мира". За даними прокуратури, чоловік приїхав до міста у квітні цього року. На будівлі біля залізничного вокзалу він наніс фарбою написи "Украина не нация! Путин, помоги!".  

Своїми діями у публічно доступних місцях він закликав підтримувати дії країни-агресора.  Відповідно йому повідомлено про підозру за фактом колабораційної діяльності (ч. 1 ст. 111-1 КК України).

Учора поліція повідомила про ще одного спійманого колаборанта. За словами силовиків, затримано «кінорежисера» прильотів у Харкові, який є братом чинного працівника ФСБ РФ.

Відомо, що 48-річний харків'янин до початку повномасштабного вторгнення працював у Держспецзв'язку. Заробляв він встановленням відеокамер для спостереження. Його клієнтами були звичайні харків'яни та ПП – ресторани, автомийки тощо.

З початком війни чоловік вибрав співпрацювати з окупантом. Більше того, він працював безпосередньо з ФСБ – його рідний брат вважається співробітником російської спецслужби.

Підозрюваний встановив камери на балконі у Харкові для спостереження за об'єктами критичної інфраструктури, вів відеозапис обстрілів та передавав їх росіянам. У листуванні з братом знайдено велику кількість даних про наше місто.

Встановлено, що доступ до всіх камер, які чоловік встановив раніше, він залишав собі і міг переглядати записи в режимі онлайн. Він встановив камери в багатьох місцях, «декілька – в дуже несподіваних для правоохоронних органів».

Чоловіка затримано та заарештовано, йому повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 361 КК України. Санкція стаття передбачає позбавлення волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.