У Дергачівській громаді в передмісті Харкова можуть припинити ремонт доріг, а воду подавати за графіком. Така ситуація можлива, якщо парламент ухвалить закон про те, що податки з доходів військових мають передаватися з місцевих бюджетів до державного. Голова Дергачівської військової адміністрації В'ячеслав Задоренко заявив, що без цих грошей у громаді доведеться згорнути частину соціальних проєктів, пише KHARKIV Today.

Зокрема, доведеться економити на вуличному освітленні, громада не зможе співфінансувати проєкти відновлення. Зокрема, стверджує Задоренко, буде закрито місцеву програму підтримки ЗСУ. Дергачівська громада вже надала допомоги військовим на суму близько 80 млн грн. За цим показником Дергачі - на другому місці після Харкова. За рахунок бюджетних коштів у громаді допомагають і сім'ям загиблих військовослужбовців.

Зараз бюджет Дергачів на 76% складається з податку на доходи військових, яких у прикордонному районі багато. Громада перебуває в дуже непростому становищі. Частина її території була під окупацією. Населені пункти обстрілюються й досі. Значна частина інфраструктури зруйнована. Повністю припинив роботу аграрний сектор, підприємства переїжджають на захід країни і платять податки там.

У громаді вже зробили розрахунки втрат у разі, якщо дергачівський бюджет втратить податки з військових, - і подали запити до Кабміну з проханням виділити дотації.

У деяких громадах Харківської області ситуація схожа: податок із доходів військових становить третину, а іноді - дві третини надходжень бюджету. 

Мер Харкова Ігор Терехов говорив, що в разі ухвалення цього закону міський бюджет може втратити 650 млн грн. уже цього року і 3,4 млрд грн. наступного. Це велика сума, оскільки дохідна частина бюджету у 2023 році становить 16 млрд грн.

Верховна Рада вже проголосувала в першому читанні за законопроєкт № 10037, який передбачає передачу податку на доходи фізосіб (ПДФО) військових із місцевих бюджетів до спеціального фонду державного бюджету. Основні аргументи ініціаторів законопроєкту: треба витрачати гроші не на ремонти та клумби, а на виробництво дронів. До того ж дефіцит державного бюджету за 8 місяців становить 750 млрд грн. 

При цьому надходження ПДФО з військових до місцевих бюджетів, за даними глави Кабміну Дениса Шмигаля, зросли у вісім разів. У 2023 році прогнозована сума "податку з військових" становитиме понад 96 млрд грн. У довоєнному 2021 році було близько 12 млрд грн. Зростання відбувається тому, що держава збільшує видатки на сектор оборони та зарплати військових. 

У парламентському Комітеті з питань фінансів уже порахували, що завдяки перерозподілу вдасться залучити до спецфонду 25 мільярдів цьогоріч і 100 мільярдів 2024 року.

Місцеві громади, відповідно, цих грошей не дорахуються.

"Асоціація міст України" звернулася до президента, очільників уряду і парламенту з пропозицією не забирати в громад ці гроші, але підтримати законопроєкти 5995-д і 5960-1, що легалізують допомогу органів місцевого самоврядування ЗСУ. В Асоціації кажуть, що місцева влада і так тісно взаємодіє з військовими, які перебувають на території громад, і підтримує їх, зокрема, за рахунок місцевого бюджету.

Утім, таку позицію поділяють не всі міські голови. Мер Первомайського Микола Бакшеєв згоден з урядом і вважає, що "військові" податки мають належати військовим. За його словами, втрати для Первомайської громади будуть некритичними. Ця громада розташована в тилу і змогла зберегти всіх найбільших платників податків: працює борошномельний комплекс, підприємство з виготовлення круп і фабрика з виробництва вікон. Завдяки цьому бюджет громади зріс.